Tynningö Båtvarv

I den inventering av varv som gjorts av Stockholms läns museum och heter "Bevarade småbåtsvarv i Stockholms skärgård" finns ett ganska långt avsnitt om nuvarande Tynningö Båtvarv, tidigare Tynningö Yacht & Motorbåtsvarv. Framförallt är det en utförlig beskrivning av varvet i nuvarande tappning, med anledning av att varvsmiljön tillhör en av de mer välbevarade i skärgården. Tyvärr är varvets tidigaste historia helt summariskt omnämnd, men det kanske är lika bra eftersom uppgifterna om denna tid är helt felaktiga. Således var det inte Karl Albert Olsson som startade verksamheten. Från 1919 drevs varvet av två herrar som hette Rosell och Larsson. De var dock heller inte första ägare av fastigheten, utan den hade från början när den avstyckades hösten 1909 förvärvats från Tynningö AB av en fru Anna Maria Risberg från Stockholm, som var gift med byggmästare Hans Risberg som uppförde det stora bostadshus som än idag finns kvar och i vissa delar påminner inte så lite om ett stadshus i jugendstil från samma tid. Familjen var från september 1909 bosatt åretrunt på fastigheten och var så fram till Hans Risbergs död i oktober 1917, då änkan och barnen flyttade till Rättvik.

 

Fastigheten såldes till en Anna Maria Wingquist med handelsfirman Secur i Stockholm. Om hon nyttjade fastigheten eller om det bara var en kapitalplacering är oklart. I vilket fall så ingick hon redan i oktober 1917 ett överlåtelseavtal med en köpare vid namn Olof Baumbach, titulerad både kapten och grosshandlare. Baumbach hann dock avlida innan han fullföljde köpet och Wingquist sålde istället fastigheten i juni 1919 till Anton Johansson Rosell och Lars Erik Larsson, som köpte den för att bedriva varvsverksamhet. Redan vid detta tillfälle var fastigheten fullt utrustad för varvsverksamhet. Både byggnader och inventarier räknas upp i köpekontraktet i detalj, vilket är särskilt intressant, då det ger en rätt klar bild över hur varvet var utrustat under sin första tid. Samtidigt visar det att varvsverksamhet fanns på platsen redan före Rosells och Larssons förvärv. De flyttade dit först hösten 1919, från Neglinge där de tidigare varit verksamma i samma bransch, troligen som anställda vid Neglingevarvet. Redan i början av augusti 1914 bosätter sig två andra båtbyggare på fastigheten; Karl Sigfrid Lindberg och Johan Albert Ålund, vilka titulerades riggare resp. varvsarbetare och även de flyttade in från Saltsjöbaden. Vågar man kanske gissa att även de kom från Neglinge och att det var de som grundade varvsrörelsen, alternativt var anställda av Risberg? Ytterligare en "båtbyggare" flyttade dit 1917 och en "arbetare" 1918.

 

Rosell och Larsson bedrev verksamheten gemensamt till halvårsskiftet 1920, då Larsson utträdde ur rörelsen och flyttade från Tynningö. I samband därmed överlät han även sin andel i fastigheten till Rosell. Därefter stod Rosell ensam för verksamheten tills den övertogs av första generationen Olsson hösten 1931. Familjen Rosell anges då ha återflyttat till Saltsjöbaden. Larsson verkar ha flyttat till Gillberga i Södermanland redan hösten 1920.

Varvet beskrivs på ett trevligt sätt av Gösta Cronwall i Östra Tynningö:

"När jag kom till Tynningö 1920, ägdes varvet av Rosell, som var en stor barsk karl och hade två väldiga skräckinjagande hundar. Rosell var en god yrkesman. Han kunde bygga båtar och sköta om dem. Framför allt var han en skicklig riggare och varvet hade stort anseende. Många fina och berömda båtar är byggda på Tynningö, bland dem Hammarsens Thalatta, Velanders Mona Lisa, Ankarcronas Ita och Wallanders Plaisir. Av dem som på 20-talet satsade intresse och pengar på segling, var bokförläggare Erik Åkerlund den som satsade mest. Hans båtar, 95:an Britt-Mari, 12:an Princess Svanevit, 6:an Bissbi, som vann Guldpokalen, och hans stora motorkryssare Stella Marina, kom alla till Tynningö för att bli omsedda.

Andra berömda båtar, som fanns där, var Sundén-Cullbergs 120:a Ingunn, Lindahls 150:a Ebella och Dahls 95:a Roxane. Före Sandhamnsveckan var det rusch på varvet. Jag och min kusin Bo Ehrner, brukade sitta på berget bredvid varvet och se på när alla de kända båtarna kom in för att trimmas och smärjas i botten med grafit, för att de skulle glida lättare."

 

Båtar konstruerade av kända namn byggdes på varvet; bland annat större motorbåtar ritade av C G Pettersson under Rosells tid, segelbåtar konstruerade av Eric Salander både under 1920- och 1930-talen samt segelbåtar ritade av Tore Holm under 1930-talet.

 

Varvet på vykort sannolikt från 1920-talet. Till vänster om bostads-

huset syns det ännu kvarvarande slipskjulet och till höger därom det

ursprungliga skjul som rasade samman under snömassor vintern

1978/79 och därefter ersattes av ett nytt på samma plats.

Slipvagnen på lilla slipen under renovering 1 augusti 2012.

 

 

ööööö