Tynningövägen 7 och 11B (1:16 och 1:32) Höganäs 4 och 6

Två fastigheter som är historiskt intressanta främst på grund av sin ägare är Höganäs 4 och 6 (1:16 och 1:32) som ligger mitt emot Lilla Ekholmen, för de ägdes 1891-1903 av ingen mindre än Lars Magnus Ericsson, alltså grundaren av Telefon AB L.M.Ericsson. Fastigheterna köpte han 1885 av en byggmästare Andersson. Troligt är att Andersson förvärvade dem i syfte att bygga och sedan sälja. Bostadshuset ligger på 1:16 och det numera fint renoverade vattentornet på 1:32. I samband med renoveringen av vattentornet på fastigheten 2003 gjorde länsmuseet en byggnadsantikvarisk beskrivning i vilken en tydligen osignerad oljemålning fanns med, här återgiven i beskuret skick. En intressant detalj med målningen att lägga märke till är ångslupen som ligger och ryker vid bryggan. Den företer stora likheter med slupen Telefon, som ägdes av direktören i Stockholms Allmänna Telefon AB, Henrik Cedergren, som alltså sannolikt var på besök hos sin gode vän L M Ericsson samtidigt med konstnären. Ericsson sålde fastigheterna 1903 till kamreraren Fredrik Rosin. Han ägde fastigheterna till i november 1907. då han sålde dem till Per Svanfeldt.

I maj 1911 köpte Svanfeldt även fastigheterna Höganäs 15 (1:246) och Höganäs 21 (1:309). Säljare var Johan Stålhand. Svanfeldt var därmed ägare till fyra intilliggande fastigheter och det skulle visa sig att dessa kom att ägas gemensamt av flera olika ägare under ett antal år.

I oktober 1911 sålde Per M Svanfeldt alla fyra till Karl Sahlin och Sahlin sålde dem vidare till Johan Fredrik Andersson i februari 1912.

I april 1919 sålde Adelina Andersson alla fyra fastigheterna till Gustaf Barthelsson som omgående sålde vidare till Lilly Rosengren. Adelina Andersson ärvde dem efter sin make Johan Fredrik Andersson som avlidit 1918. I november 1926 sålde så Lilly Rosengren dem till Erland Pettersson. Trots många överlåtelser under en relativt kort tid innehades då således alltjämt alla fyra fastigheterna av en och samma ägare.

Efter denna tid med stor turbulens i ägandet kom en lång period med mycket stabilare förhållanden. Om det berättar Björn Säfwenberg följande intressanta minnen:

Fastigheten ägdes av min morfar, Adolf. E. Carell från någon gång på 1920-talet. Jag har själv tillbringat min barndoms somrar där från 1939 till 1946, då mina föräldrar skaffade ett sommarställe på Rindöbaden (innehas nu av min yngsta syster). Detta hindrade dock inte mycket täta besök hos morfar och mormor på Höganäs. Efter min morfars död 1960 ägdes fastigheten av min mormor, som hade den kvar några år till till på 60-talet (om jag minns rätt).

Efter att fastigheten katastrofalt förvärvats av någon ”äventyrare”, som lät montera bort och sälja några av de magnifika fontäner, som prydde egendomen, förvärvades den av en familj Wadner, som på en mycket förtjänstfullt sätt har renoverat byggnaden och bl.a. tagit fram originaltakmålningar.

Att fastigheten bebotts av L.M. Ericsson är också min uppfattning. Den stöds av att huset hade en lokaltelefonanläggning med telefon i praktiskt taget varje rum och en telefonväxel i serveringsgången utanför köket. Av intresse kanske även kan vara, att min morfar installerade ett eget, bensindrivet elverk i källaren, som laddade en mängd blyackumulatorer, och en likaså bensindriven pump nere vid kajen, som pumpade vatten upp till vattentornet.

Oljemålningen med ångslup, vattentorn och villa.

Våren 2013. Foto: Björn Säfwenberg