Perhosia

Neitoperhonen ja nokkosperhonen on kuvattu saman auringontähden vieraina Askolan Tiiläänjärven rannalla.

Metsänokiperhonen (yllä) on kuvattu Puolangan Paljakassa, alemmat otokset taas Sipoon Kummelbergenillä, jossa perhonen tuli tervehtimään kuvaajaa. Keskimmäisellä videolla kuullaan myös peukaloisen laulusäkeitä.

Sitruunaperhoset (yllä ja alla) on kuvattu Repoveden kansallispuistossa, yksittäinen perhonen taas Sipoossa Järvenpäästä Pornaisiin johtavan tien varressa.

Yllä ja alla esittäytyy sinisiipi, todennäköisesti ketosinisiipi. Yllä se on kuvattu Repoveden kansallispuistossa, alla kotipihalla.

Yllä olevaa arvelen niittyhopeatäpläksi, vaikken ole päässyt tarkastelemaan sen siipien alapintaa. Video on Puolangan Paljakasta. Alla aterioi todennäköisesti ketohopeatäplä sipoolaisella kukkakedolla. Määritys perustuu molempien siipipintojen näkymiseen ja siihen, että ketohopeatäplän etusiipien ulkoreunassa on hieman koveruutta.

Kangasperhonen, tunnettu myös nimellä vihernopsasiipi, on kevään varhaisimpia lentäjiä. Se viihtyy mm. mustikan kukissa. Video on kuvattu Sipoon Kummelbergenin metsässä. Taustalla laulaa punarinta. Alla samasta paikasta pari viikkoa myöhemmin kuvattu klippi. Nyt taustalla kuullaan ainakin peukaloista ja rastaita.

Yllä lanttuperhonen aamupalalla Järvenpään-Pornaisten valtatien varressa. Vaikka on jo heinäkuun alku, tiltaltin innokas laulu kuuluu liikenteen hälyn läpi.

Täpläpapurikko nautti aamuauringosta Sipoon Kummelbergenin polun varressa 1.6.2021. Taustalla viheltelee laulurastas. Tummapapurikko puolestaan vietti keskikesän päivää Repoveden kansallispuistossa ja tallentui kameralle 13.7.2022. Taustalla varoitteli pikkusieppo.

Pisamamittari (yllä) ja metsämittari (alla) on kuvattu Sipoon Kummelbergenillä 3.6.2021. Kummankin taustalla laulaa kirjosieppo. 

Toinen metsämittari asusteli Puolangan Paljakassa. Taustalla punakylkirastas.

Perhosilla saattaa olla lintujen tavoin värieroja koiraan ja naaraan kesken. Niinpä metsämittariuros on tummempi kuin naaras, jonka perusväri näyttää voivan olla peräti valkoinen, ainakin kirkkaassa auringonpaisteessa. Alla paistatteleva naaras on kuvattu Sipoossa 4.6.2021.

Tesmaperhonen nautti hellepäivästä Sipoonjoen rantaniityillä 28.6.2021. Perhonen on Suomen yleisimpiä, mutta vasta ensi kertaa sain sen kuvatuksi. Idänniittyperhonen on sekin nykyisin etelässä tavallinen, idän tulokas. Se viihtyi samoilla paikoilla tesmaperhosen kanssa.

Reunustäplämittari otti päivänokosia Sipoon Kummelbergenin polun varressa 28.6.2021. Alla pihamittari Pornaistentien varren kukkarinteessä Sipoossa.

Mustikkalehtimittari viihtyi varjoisassa paikassa mustikanlehdillä. Sen sijaan hopeatäpläperhosten suurin, keisarinviitta, paistatteli auringossa ja nautti vieraineen aamupalaa Pornaistentien varressa Sipoonjoen latvan kukkaniityllä.

Nokimittari on alkukesän perhosia. Tummana se on helppo havaita, vaikka se lymyileekin mieluusti matalalla. Muutenkin tuntomerkit ovat selkeät: tummissa siivissä ei ole kuvioita, mutta etusiipien kärjet ovat valkeat. Lajille tyypilliseltä näyttää myös siipien "lekuttaminen" perhosen ollessa paikallaankin.

Karttaperhosen kesän kaksi sukupolvea poikkeavat toisistaan väreiltään. Tämä tummempi jälkimmäinen muistuttaa harvinaista kuusamaperhosta, jonka siipien alapinta on kuitenkin vaaleampi. Yhtäläisyyksiä on myös haapaperhoseen, joskin jälkimmäinen on selvästi suurikokoisempi. Päädymme siis heinäkuiseen karttaperhoseen. Perhosen nimen ”kartta” tuntuu juontavan ensimmäisen sukupolven siipivärien karttaa muistuttavista kuvioista. Myöhemmällä kesällä karttakuvioita on vaikeampi havaita. Perhonen nautiskeli karhunputken tarjouksista Sipoon Kummelbergenillä 20.7.2021.

Suruvaippa on kuvattu elokuussa 2021 Valkealan Hillosensalmella.

Herukkaperhonen aterioi Sipoonjoen latvaniityllä, tällä kertaa toukokuisen mukulaleinikin kukassa.

Auroraperhonen eli aamuruskon perhonen on saanut nimensä koirasperhosen oranssinpunaisesta siipilaikusta. Naaraalla ei ole oranssia väriä, mutta sen ”pitsisiipi” hurmaa yhtä lailla. Perhoset on kuvattu toukokuussa -22 Repoveden kansallispuistossa ja toukokuussa -23 Sipoonjoen laaksossa.

Ritariperhonen aterioi vanhan hakkuuaukean reunalla Mäntyharjulla kesäkuun lopulla 2023. Samalla kuvausretkellä tuli vastaan ratamoverkkoperhonen.

Niittoyökkönen vietti hellepäivää järvenrantahiekkaan miltei kätkeytyen. Niittoyökkönen on aktiivinen myös päiväaikaan.