Uunilinnut

Pajulintu eli uunilintu kisailee peipon kanssa Suomen yleisimmän linnun kunniasta. Harva on silti nähnyt pajulintua saati erottanut sitä tiltaltista tai sirittäjästä – ellei ole kuullut näiden laulavan. Pajulinnun laulusäe (nauhoitettu Repoveden kansallispuistossa, taustalla mustarastas) taas tulee lähelle peipon laulamaa mutta on sitä lyyrisempi ja loppua kohti hiljentyvä. Videolla (kuvattu Hillosensalmella) pajulintu oli hiljainen, sillä kuvaamishetkellä oli jo heinäkuun loppu. 

Pajulintu ääntelee myös lyhyesti kuten peippo, tiltaltti ja sirittäjä, kun se kommunikoi tai varoittaa vaarasta.

Tiltaltin tuntee ainutlaatuisesta tilt-talt -laulustaan. Vaikeaa tunnistus olisikin ilman ääntä, vaikka lintu olisi näkyvissä. Tiltaltilla on myös yksitavuinen, peippomainen hyit-ääni, jota se toistaa ainakin ilmoittaakseen mahdollisesta vaarasta. Tämäkin ääni kuullaan myös videolla. 

Sirittäjän tuntee kehräävästä laulustaan, ja vaikeaa tunnistus olisikin ilman ääntä, vaikka lintu olisi näkyvissä. Mutta jotta äänestä tunnistaminenkin olisi joskus hankalaa, sirittäjällä on myös hömötiaista muistuttava yksitavuinen, toistuva kutsuääni. Näyte alkaa tällä ääntelyllä, ja pian sen jälkeen kuullaan sirittäjälle nimen antanut säe, sirinäksi nopeutuva äänisarja.

Videolla sirittäjä laulaa Repoveden kansallispuistossa, Valkjärvestä Mustalampeen laskevan puron varrella.

Mutta miten tunnistaa sirittäjä, tiltaltti ja uunilintu sydänkesällä, jolloin ne eivät enää laula kevätlauluaan?

Kokeilimme tunnistuttaa saman yksilön videoleikkeen eri kuvakaappauksia tietokoneohjelmalla. Tulokseksi tulivat kuvakulmista riippuen kaikki kolme lintua, pajulintu, tiltaltti ja sirittäjä. Kaikilla on silmäjuova, harmaa yläruumis ja vaalea vatsa. Tiltalttiin verrattuna pajulinnut koivet ovat kuitenkin vaaleammat, ja sirittäjän kurkun kirkkaampi keltainen sekä sen väriraja valkeammasta vatsasta puuttuvat pajulinnulta ja tiltaltilta. Muitakin eroja on, mutta usein niitä ei lyhyen tarkkailun aikana ehdi havainnoida. Vaan eipä ole tarpeenkaan päästä aina ”varmaan” lopputulokseen. On myös hyvä muistaa, että paju- eli uunilinnun lähisukulaiset idänuunilintu tai lapinuunilintu ovat yhtä vaikeita erottaa näistä ja toisistaan. Joskus määritys onnistuu, usein ei, ja sillä hyvä. Mutta ehkä tässä kuusessa puuhailee nyt kuitenkin pajulintu, ainakin lajirunsauden todennäköisyyden perusteella!