Opgaver ved tavlen

Beskrivelse:

Læreren starter med at skrive en eller flere små opgaver på tavlen, fx en simpel ligning. En kursist får kridtet og skal løse opgaven. Når opgaven er løst skriver samme kursist en tilsvarende opgave på tavlen og giver kridtet videre til en anden på holdet. Sådan fortsættes til alle kursister har været ved tavlen.

Jeg plejer at have to eller tre opgaver på tavlen ad gangen, så står kursisterne ikke alene ved tavlen, og det er derfor en nem måde at lave lidt tavletilvænning i starten af året.

 

Pædagogiske formål:

Træning af opgaveregning samt træning ved at stå og skrive på tavlen.

Niveau og emne:

Afhænger alene af opgaverne.

Varianter:

For at spare tid eller hvis opgaverne kan være svære at konstruere, kan læreren skrive alle opgaver på tavlen fra starten og kursisterne skal blot løse en opgave og give kridtet videre.

Man kan evt. stille alle kursisterne op i kø fra starten, så det er lettere at se, hvem der endnu ikke har haft kridtet.

Eksempler:

Procentregning:

Jeg har ofte brugt det i starten af året når vi starter på procentregning, som en hurtig øvelse i at omskrive fra procent til decimaltal eller omvendt. Det kan alle finde ud af.

Ligninger:

Skal være meget simple ligninger, som ikke kræver for mange mellemregninger, da det vil give for meget ventetid til resten af holdet.

Funktioner/vækstmodeller:

F.eks. angive om en funktion er voksende eller aftagende, her kan man evt. blande de tre funktionstyper for at øge sværhedsgraden.

Differentialregning:

Differentiere simple funktioner