Kryds og tværs

Beskrivelse:

Lav en kryds og tværs til eleverne, hvor de skal udfylde kryds og tværsen med begrebeer.

Pædagogiske formål:

Eleverne synes, det er sjovt. Begreber trænes. Ord huskes forhåbentlig bedre.

Kan være god til afrunding af forløb for at se, om nogen faktisk lærte noget, og det kan bruges både i grupper og individuelt. Med online-versionen får man også interaktivitet og øjeblikkelig feedback til brugerne, hvilket mange foretrækker.

Niveau og emne:

Alle niveauer og emner, det vedhæftede er fra Matematik C på HF

Konkrete eksempler:

Der findes en række programmer, der kan lave generere kryds og tværs ud fra indtastede begrerer med tilhørende forklaringer. Nedenfor set et par eksempler:

1) Puzzlemaker

Vær opmærksom på, at man kan ændre størrelsen på kryds og tværsen i step 2 - desto mindre tal desto mere komprimerer programmet kryds og tværsen, men det kan betyde, at den udelader enkelte ord. Det kan godt betale sig at prøve sig lidt frem med størrelsen. Kryds og tværsen åbnes i et nyt browser vindue, som man så kan lave om til en PDF. Man kan ikke gemme de spørgsmål og svar, som man taster ind. Hvis man gerne vil det, så man kan lave en ny, skal man skrive spørgsmål/svar i et dokument og så gemme det.

Der er vedhæftet et eksempel (krydsogtvaers geometri og renter.pdf), som er brugt på HF matematik C efter geometri og renter.

Puzzlemaker kan også generere tabel med bogstaver, hvori ord er gemt. Det kan f.eks. benyttes til træning af begreber. Ud over at finde begreber, skal eleverne f.eks. nedskrive betydningen af begrebet. Nederst er vedhæftet et eksempel (begreber puslespil.pdf): De skjulte ord er angivet nederst på siden - bør fjernes inden arket udleveres til eleverne.

2) Crossword Forge

Crossword Forge er et kommercielt program, man kan lave en krydsord / wordsearch i. Det udmærker sig bl.a. ved at være meget fleksibelt og har mulighed for at bruge et løsningsord, hvis man fx vil lave det som en konkurrence på tid.

Det er både muligt at generere en PDF-version til print og en stak filer til placering på en webserver, så det kan afvikles online. I online-versionen er der en del muligheder for at indstille i hvilket omfang det skal være muligt at få bekræftet, om givne bogstaver/ord er korrekte mv. En enkelt ulempe er, at det kører i Flash og dermed ikke virker på de fleste mobile enheder.

Et par eksempler:

Tal- og bogstavsregning: http://x.ronni-post.dk/1

Ligningsløsning: http://x.ronni-post.dk/2

Kontaktperson:

Sandra Høegh Wedell-Wedellsborg, Kolding gymnasium, HF og IB (sh@kolding-gym.dk)