Screencast

Beskrivelse

Eleverne skal gennemgå et bevis ved at lave reduktionerne på computerskærmen samtidig med at de indtaler forklaringerne.

Det gøres ved brug af et screencast-program. Det kunne f.eks. være Screencast-o-Matic, som kan hentes her. Hvis din skole har abonnement har du via UniC-login adgang til bl.a. pro-versionen af Screencast-o-matic, som giver mulighed for at lave flere optagelser i træk.

Læs her for en yderligere forklaring af Screencast-o-Matic.

 

Pædagogiske formål

At aktivere alle eleverne.

At få alle eleverne til at tænke matematik.

At få eleverne til at sætte ord på matematikken.

 

Niveau og emne

Alle niveauer og mange emner.

Kan benyttes fra efterår på C-niveau til eksamenstræning på A-niveau.

Konkrete eksempler

1) Puslespil

Lægge puslespil. Se vedlagte eksempel:

Potensfunktioner.docx: Et word-dokument hvor der er 8 billeder der kan trækkes rundt med musen. Billederne er de enkelte trin i beviset til bestemmelse af a i en potensfunktion ud fra to punkter. Den første og den sidste brik ligger fast. De resterende brikker skal eleverne flytte rundt mens der forklares. Der skal argumenteres for hvilke regneregler der benyttes.

Puslespillet er lavet ved at tage en kopi fra bogen og gemme som et pdf-dokument. De enkelte brikker laves så ved at klippe med et passende værktøj.

 

2) Powerpoint

 I beviser, der kræver en tegning, kan det være en fordel med en PowerPoint, hvor tegningen konstrueres løbende, så det tydeligt fremgår, hvornår elementer tilføjes til figuren. Det gælder f.eks. ved bevis for fordoblings-/halveringskontant, vektorbeviser.

 Kan laves på to måder:

a) Lav en powerpoint hvor et bevis bliver gennemgået. Den kan indeholde figurer, formler og tekst. Lad eleverne lave en screencast, hvor de forklarer beviset. Se vedlagte powerpoint med cosinusrelationen.

b) Som 1, men nu skal eleverne også selv lave powerpoint-filen.

 

3) Youtube-film på kinesisk (uden lyd)

På youtube er der en masse film med matematikbeviser. Download et bevis i to udgaver, en med lyd og en uden lyd. Vis filmen med lyd og sæt eleverne til at lave en screencast over filmen uden lyd, dvs. sæt eleverne til at forklare. Evt. kan filmen med lyd udelades. Alternativt kan der vælges en film hvor der ikke tales dansk, engelsk eller andet umiddelbart forståeligt. Her kan man så først lave et opgaveark til filmen, så eleverne ser at matematik er universielt for derefter at lave en screencast hvor de forklarer filmens indhold på dansk. På khanacademy.org findes mange sådanne film f.eks. denne hollandske differentialkvotient film.

og denne kinesiske anvendelse af pythagoras sætning  (bemærk analog uddragning af kvadratrødder)