Skabelonbeviser

Mange beviser ligner hinanden, og det kan med fordel udnyttes, når eleverne skal lære at bevise sætninger.

Et par eksempler kan være:

Beviset for a for lineær, eksponentiel og potensvækst ud fra to punkter.

Formel for fordoblingskonstant og halveringskonstant.

Beviser for plan- og rumgeometri

Tretrinsreglen ved differentiation.

Aktiviteten minder en del om Hvad er metoden?

Nedenfor set et eksempel på aktiviteten fra differentialregning.

Beskrivelse

Tre beviser bevises 'nogenlunde' samtidig da formålet er at gennemskue, at disse beviser bevises ud fra den samme skabelon. Pointen er så, at eleverne efter en gennemgang af første bevis på tavlen selv kan forbinde det rigtige tekst(matematisk sprog) og beregninger der er på første slide. Næste slide har det andet bevis og tanken er at eleverne selv skal beskrive hvad der foregår fra den ene linje til den anden. Dette kan man nå på et modul (af 65 minuter). Deres lektie er at udarbejde det sidste bevis både med symbolsprog og ved at bruge de rigtige matematiske begreber.

Pædagogiske overvejelser

Formålet er at eleverne i et indbyrdes interaction lærer at bruge og forstå matematisk sprog/begreber i samspil med bevisets fremgang/udregning.

Faglige formål

Forståelse af fremgangsmåde i beviserne er det samme. Den kunne evt. uddybes med regneregler for differentialregning. 

Konkrete eksempler

Ved alle typeopgaver kunne man bruge samme metode, altså først en opgave hvor både tekst og udregninger er med og eleverne skal forbinde de rigtige par, og derefter en tilsvarende opgave kun med beregninger eller kun med tekst og til sidst en tilsvarende opgaver uden hverken tekst eller beregninger. Eksempel kunne være optimerings opgaver.