Introduktion til faglig læsning i naturgeografi

Formål og lektietyper

Formålet med at læse lektier i naturgeografi er at være forberedt på det der skal foregå i modulet. Det forventes ikke at du kan huske det hele eller har forstået hele teksten.

Vi læser tekster i lærebogen, artikler, tekster på hjemmesider, figurer, animationer, videoer, forsøgsvejledninger. Lektien angives på modulet i Lectio, og du vil enten få en introduktion til lektien mundtligt i modulet før, eller i en note til lektien. Introduktionen kan fx være en udpegning af væsentlige begreber og/eller figurer i lektien.

Læseteknikker

I naturgeografi anvender vi forskellige læseteknikker. Det kan være skimming, figurlæsning og nærlæsning.

Læsestrategier

Se skabelonen ”Elevens læseguide i naturgeografi”. En gennemgang af dele af læseguiden ses herunder:

Hvis læreren har lavet en introduktion til lektien, kan du se på den, inden du begynder at læse. Start med at skimme lektien. Dvs. kig den igennem for overskrifter og figurer. Det giver dig en idé om, hvad du skal fokusere på når du læser.

Når du skal læse en tekst i naturgeografi, er det væsentligt at du læser både tekst og figurer grundigt, fordi teksten ofte uddyber og forklarer figurerne.

Bøgerne anvender mange forståelsesmodeller, forskellige figurer, kurver, ta­beller og kort. Det er vigtigt at læse dem grundigt under forberedelsen, og prøve at forklare dig selv, hvad figurerne viser. Øv dig i at bruge fagbegreber, når du forklarer figurerne.

Når du skal læse teksten grundigt for at lære den, kan det være godt at starte med at formulere spørgsmål til teksten og figurerne. Måske har din lærer gjort det i lektienoten. Under læsning eller når du er færdig med at læse, kan du så prøve at besvare spørgsmålene.

Det er væsentligt, at du på en eller anden måde markerer det, der er vigtigt. Fx ved markering af teksten og/eller ved at skrive noter. Læreren kan ikke vide, hvordan du lærer bedst, så du må prøve dig frem og finde den metode, der passer til dig.

Du kan eventuelt lave en ordliste, som du kan bruge i hele forløbet.

Skriv eventuelle spørgsmål ned så du kan huske, hvad du skal spørge om, når du kommer til undervisningen.

Efter at du har læst, skal du vurdere din forståelse. Det kan du gøre ved at besvare de spørgsmål, du har stillet til tekst og figurer. Du kan også øve dig ved at forklare det du har læst til en anden.

I undervisningen kan du sikre dig, at du har forstået en tekst ved at diskutere den med andre, når du løser de opgaver der stilles i undervisningen.

Eksempler på lektielæsning

Vi gennemgår et par udvalgte sider fra lærebogen sammen.