Lektielæsningsmodul 1, historie i 2.HF

Modulet er tilpasset elever i 2.hf, der har trænet faglig læsning i 1.hf

Før

  • Tal om gloseliste med centrale begreber.

  • Indskrive lektien med fokus på centrale begreber og sætte det i forlængelse af sidste modul. Gøre eleverne bevidste om lektiens genre.

  • Repetition af kildeanalysebegreber og hvad vi bruger dem til i forbindelse med lektien.

  • Servere centrale pointer/tendens PÅ FORHÅND, så eleverne kan sætte kilden ind i den rette sammenhæng.

  • Ved fremstillingsstof: På klassen gennemgås lektie-siderne: Er der overskrifter? Er der underoverskrifter? Er der faktabokse – er de relevante? Er der kildeuddrag? Er der kort- hvad kan man se på det og hvorfor er det med? Er der grafer? Er der tidslinjer – hvordan kan man bruge dem? Er billeder/fotografier/tegninger?

  • Er der fokus på verdenshistorien/Europahistorien/Danmarkshistorien? Er det mikro- eller makrohistorien og er fremstillingen ”repræsentativ”? Hvad foregår der ”ude i verden” samtidig med det, som vi læser.

Under

Fokus på gloser

Læreren fortæller hvad eleverne skal have fokus på under højtlæsning – læreren læser højt for eleverne og imens overstreger de ordene. Fælles opsamling – fandt i alle ord?

Variationer af ovenstående:

      1. Fokus på kildeanalyse (kun bruges ved kilder): Læreren fortæller hvad eleverne skal have fokus på under højtlæsning – læreren læser højt for eleverne og imens overstreger de f.eks. hvor tendens kommer til udtryk. Fælles opsamling – hvad har I overstreget?

      2. Fokus på fakta som f.eks. årstal eller navne (både kilder og fremstillingsstof): Læreren fortæller hvad eleverne skal have fokus på under højtlæsning – læreren læser højt for eleverne og imens overstreger de f.eks. årstal. Fælles opsamling – hvad har I overstreget? Hvorfor er de pågældende år vigtige?

Grafik-læsning

Eleverne får individuelt eller i par et par minutter til at se på en grafik/graf/billede. De skal skrive 3 pointer ned til spørgsmålet: Hvad siger denne om det forløb/emne vi arbejder med?

Forslag til variation af fælleslæsningen

Stilladseret læsning: Læreren har inddelt teksten. Eleverne læser i grupper af 3: Én læser højt, én giver resume af tekstafsnittet og én skriver centrale pointer og begreber.

Efter

1) Giv konkret vejledning til hvordan eleverne kan tage elektroniske noter i selve teksten (hvis den f.eks. er en pdf), hvordan skrive noter i word eller Onenote.

    • Forskel på at skrive noter til fremstillingsstof og en kilde

    • Noter til tidslinjer

2) Vend tilbage til læseformålet: Har eleverne forstået det?

3) Top 10-begreber som eleverne skal kunne fra det pågældende forløb – italesæt om nogle af begreberne var i den læste tekst og i hvilken sammenhæng de indgik. Opdatere google docs med begreber og deres definition.

4) Hvad ved I om velfærdsstaten – kom i dybden med jeres viden og bliv ”konfronteret” med den, hvis den halter…