Digitala lärverktyg

7 Digitalisering

Tillgången till digital teknik har ökat avsevärt de senaste åren. Idag har de flesta lärare på grund- och gymnasieskolorna i Sverige tillgång till en egen dator eller lärplatta och ungefär en fjärdedel av förskolans personal. Dessutom har många 1:1-satsningar, vilket kan möjliggöra t ex fjärrundervisning. Skolans digitalisering är dock både tidskrävande och komplex. Kollegialt samarbete, lärande nätverk, reflektion, att skynda långsamt och arbeta systematiskt kan här vara ledord. Villkoren för undervisningen förändras hela tiden och vi lever nu i ett informationssamhälle med snabb förändringstakt och ökad digitalisering. Såväl lärare som elever behöver digital kompetens och eleverna måste förberedas för fortsatta studier och arbetsliv. Även inom digital kompetens behöver vi öka likvärdigheten och ge alla elever samma förutsättningar, annars finns det en uppenbar risk för att det växer fram en digital klyfta mellan elever. Skolans uppgift blir att överbrygga dessa klyftor för att förhindra ett digitalt utanförskap. 

Kommunikationen har förändrats radikalt; vi använder oss alltmer av tal, bilder och multimodala arbetssätt och att vara läs- och skrivkunniga är inte detsamma idag som förr. Tid och rum har inte längre några begränsningar och digitala möjligheter ger nya sätt att kommunicera, vilket även gäller undervisningen. Alla skolformers digitalisering är en utveckling som är en gemensam angelägenhet. 

Skolverket har gjort nya skrivningar i styrdokumenten som ska bidra till att barn och elever utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhället. De ska stärka elevernas förmåga att använda och förstå digitala system och tjänster, samt att förhålla sig till medier och information på ett kritiskt och ansvarsfullt sätt. Det handlar också om att stärka förmågan att lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt med hjälp av digitala verktyg. Dessa förändringar gäller från den 1 juli 2018. (Skolverket.se) 

Programmering kommer att vara ett inslag i olika ämnen i grundskolan, främst inom teknik och matematik, men här kommer kollegialt arbete att bli mycket viktigt då vi inte har mycket forskning inom området ännu. Det blir också viktigt att elever får arbeta med varierande texttyper, både analoga och digitala, publicerade i olika former och med skilda syften. Elever behöver vara källkritiska, förstå informationsstrukturen och hantera digital teknik och webbläsarens olika funktioner. 

Naturligtvis blandas det digitala med det traditionella och ger lärmodeller i form av ett flexibelt lärande. Det uppstår hybridprocesser där formellt och informellt lärande samverkar, vilket ställer nya kunskapskrav på alla användare och utifrån ett utbildnings- och utbildarperspektiv. Ju mer lärare arbetar med it och likvärdighet, desto mer utvecklar de en transformationskompetens – en förmåga att använda olika digitala lärverktyg i olika sammanhang visar Skolverkets rapport "IT-användning och IT-kompetens i skolan" från 2016. 

Ladda ner din egen guide till en digitalare undervisning:

https://www.nok.se/globalassets/lm/lararens-guide/nok_lararens_guide.pdf

Utvecklingen av applikationer (appar) går ständigt framåt varför vi väljer att rekommendera hemsidor som löpande och på ett strukturerat sätt recenserar nya produkter. 

www.logopedeniskolan.se

www.pappasappar.se 


Webbkällor och tips på vidare läsning: 

Appar i förskolan.pdf

Appar i förskolan av Malin Nilsen ur Svensklärarföreningens årsskrift 2018 Digitalt 

https://www.skolverket.se/temasidor/digitalisering/gymnasieskolans-och-gymnasiesarskolans--digitalisering

https://www.skolverket.se/skolutveckling/kompetensutveckling/leda-digitalisering 

Litteratur: 

Jenny Edvardsson, Anna-Lena Godhe, Petra Magnusson: Digitalisering, literacy och multimodalitet, Studentlitteratur, 2018

Utskriftsvänlig sida

Digitala verktyg