Screening/kartläggning

5.2 Screening/kartläggning

Information om screening

Enligt skollagen från 1 juli 2019, ska skolan garantera tidiga stödinsatser med hjälp av det obligatoriska kartläggningsmaterialet i förskoleklass, bedömningsstödet i åk. 1 och Nationella ämnesproven i åk. 3 samt uppföljningar och överlämningar kring dessa.  I vår kommun ska också bedömningsstödet i matematik, taluppfattning och svenska och svenska som andraspråk för åk. 2 och åk. 3 användas. 

Syftet med att göra en generell kartläggning över hela kommunen är att visa på positiva sidor, fördela resurser, utjämna skillnader, ge information vid lärarbyten/stadieövergångar, vara ett underlag där individuella utvecklingsplaner finns m m. 

Detta screeningmaterial skall också ses som ett stöd för att utvärdera arbetet i skolorna. Det är mycket viktigt att uppföljning sker utifrån screening på individ-, grupp- och organisationsnivå och blir ett stöd när ni planerar och skapar ett innehåll i skolans arbete. Rektorerna följer upp resultaten och verkar för att eventuella stödinsatser sätts in.

En analys av resultatet ska alltid ske på skolan efter varje kartläggning/screening.  Denna analys ska ligga till grund för vidare planering av undervisningen. 

Föräldrainformation om screeningens syfte skall ges vid första föräldramötet på höstterminen. Informationen ska tala om att screening sker för att kartlägga var insatser behövs. (Staninevärden ska ej skrivas ut eller berättas om på utvecklingssamtal (elever, föräldrar), dock kan de användas i den pedagogiska kartläggningen/utredningen.


Den samlade screeningplanen för grundskolan finns på intranätet. Dokument grundskola, grundsärskola och fritidshem. Sök efter screening. 

Utskriftsvänlig sida

5.2 Screening/kartläggning