Inledning

1 Inledning

I Malung-Sälens kommuns skolor visar undersökningar att våra elever trivs, är trygga och har studiero. Detta är grunden för våra höga kunskapsresultat vilket vi ska vara stolta över! Det är dock inget som kommer per automatik utan vi måste ständigt hitta nya sätt och vägar att förvärva och upprätthålla dessa resultat. Ett sätt är en vägledning för språk-, läs- och skrivutvecklande undervisning för att ge varje elev förutsättning att nå maximal potential. Visst vill du vara med?  

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin språkliga förmåga. (Lgr22, s. 8) 

Denna vägledning påbörjades 2018 av en grupp bestående av lärare, specialpedagoger och logoped som representerat förskola, grundskola och gymnasium. Vägledningen har presenterats för Barn- och utbildningsnämnden som förordar att den implementeras i samtliga verksamheter fr o m läsåret 19/20 i samråd med respektive skolledning. Vägledningen uppdateras kontinuerligt i samarbete med inspiratörer från alla stadier och skolor. 

Vägledningen tar sin utgångspunkt i styrdokument, aktuell forskning samt erfarenheter från praktiken och syftar till att främja och utveckla elevernas livslånga lärande. Syftet är att lyfta en språkutvecklande och likvärdig undervisning i kommunens alla skolor för åldrarna 0-19 år. Vägledningen skall öka kunskapen, medvetenheten och förståelsen hos samtliga pedagoger att undervisa språkutvecklande på ett systematiskt sätt.  

”Språkets betydelse i samhället ökar. I skolan, på arbetsplatsen och i samhället i stort ställs allt högre krav på förmågan att ta emot och ge muntlig och skriftlig information. En väl fungerande språk-, läs- och skrivförmåga är en förutsättning för att alla barn och elever ska ha en möjlighet att nå den kunskap, trygghet och framtidstro som de har rätt till. Tillgång till ett rikt språk och en väl fungerande läs- och skrivförmåga är en rättvise- och demokratifråga då dessa är förutsättningar för det livslånga lärandet. ” (Halmstads kommun, 2016) 

Utskriftsvänlig sida

Inledning