Fler kompetenser för samverkan

4.2 Fler kompetenser för samverkan

I första hand handlar det om samverkan mellan skolor, men för att åstadkomma ett bra arbete krävs samarbete. Det finns många kompetenser som verkar kring en elev och barnets eller elevens behov styr vilken samverkan som behövs. Vi har valt att nämna några av dessa, men självklart finns det fler som kan vara viktiga för barnet eller eleven. 


4.2.1 Vårdnadshavare

"För att skapa bästa möjliga förutsättningar för att barnen ska kunna utvecklas rikt och mångsidigt ska förskolan samarbeta på ett nära och förtroendefullt sätt med hemmen." Lpfö 18 s. 17

Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång ska skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande. 

Riktlinjer 

Alla som arbetar i skolan ska

Läraren ska 

4.2.2 Barnhälsovården

Till barnhälsovården kan både förskolans personal och föräldrar vända sig för att få hjälp. Problemet kan inte alltid lösas, men hjälp och råd kring vart man kan vända sig kan alltid ges. Ett nära samarbete med förskolans specialpedagog ligger till grund för insatser och samverkan med externa aktörer.  Samarbete med logoped sker numera med regelbundenhet (cirka en gång per månad).


4.2.3 Logoped

Logoped konsulteras vid tal-, språk- och/eller läs- och skrivsvårigheter. Logopeden utreder, behandlar eller rådgör med både barnet/eleven och nätverket kring hur man kan stödja barnet/eleven på bästa sätt i sin fortsatta tal- och språkutveckling. Efter genomförd utredning ges också råd kring anpassningar och stöd i lärmiljön eller lämpliga lärverktyg tillsammans med berörda parter. 


4.2.4 Barn- och ungdomshabiliteringen och Barn- och ungdomspsykiatrin

I specifika fall kan Barn- och ungdomshabiliteringen eller Barn- och ungdomspsykiatrin konsulteras. Det är viktigt med samverkan med skolan kring de barn och unga som har behov av insatser för att de ska få sina behov tillgodosedda. 


4.2.5 Bibliotek

Skolbibliotek är prioriterat och särskilt utpekat i regeringsuppdraget och ska ses som en väsentlig del av barnets/elevens språk-, läs- och skrivutveckling. Förskolan och grundskolan samverkar med skolbiblioteken på olika sätt i kommunen. 

En grupp med representanter från bibliotek, skolledning samt lärare från Centralskolan och Malung-Sälens gymnasieskola med fokus på att utveckla rutiner kring barn- och ungdomsböcker och digitalisering i olika ämnen har utsetts. Förhoppningen är att hitta ett modernt koncept för funktionen Skolbiblioteket. 


Läs gärna vidare på: 

(Årets skolbibliotek + kriterier för att bli ett skolbibliotek i världsklass)

(Läsdelegationens uppmaning)

(Om läslust och "sårade läsare")

(Malungs bibliotek har fått pengar till språkliga minoriteter)

(Talböcker och taltidningar)

Utskriftsvänlig sida

4.2 Fler kompetenser för samverkan