Telefooni

Telefoonia kaivattiin kovasti jo vuoden 1909 lehtikirjoituksessa [ 20.03.1909 Karjalan Sanomat no 32 : Ylikylälle ja Saramolle telefooni], mutta hanke toteutui vasta yli kymmenen vuoden kuluttua. Silloin kylän puhelinhankkeen  puuhamiehenä oli opettaja Julius Nestor Jokinen. Puhelinosuuskunta perustettiin 1920-luvun puolivälissä. 

Osuuskunnan jäseniä olivat alussa Saramovaaran Heikki Piironen, Viiliilän Eemil Viiliäinen, Niemelän Pekka Ruokolainen. Puhelin tuli myös koululle ja Jukolaan sekä poliisikonstaapeli Kalle Kortelaiselle Raita-ahoon. Metsähallitus hankki puhelinlinjan Rahivaaraan ja Kuomalle sekä Pusulan metsänvartijalle. Haisun majataloon se tuli Risto Karjalaiselle.

25 km pitkä linja vedettiin Mikonsalmelta “kauppalan riiheltä” omin voimin. Pylväiden pystytys oli Antti Heikkisen, Eemil Viiliäisen ja Heikki Piirosen urakkana ja langanvetoryhmässä olivat Viljo Piironen, Nestor Jokinen ja Ronkeliin saakka Alapihan Pekka Piironen.

Puhelinkeskus tehtiin Laukanlahteen Antti Heikkisen taloon. Varmaankin ajateltiin, että  se tulee hoidetuksi, sillä perheessä oli 14 lasta.  Jokuhan on aina paikalla välittämässä puheluja! 

Puhelinosakkaita tuli lisää vasta 1930-luvulla. Sotien jälkeen keskus siirrettiin seurantalolle, jolloin sen hoitajina toimivat Hilma ja Heikki Korhonen. Heidän jälkeensä sentraalisantrana oli Aino Okkonen ja myös jonkin aikaa Antti Pyykönen ja Sirkka Heinoja.

Osuuskunta toimi lähes 40 vuotta, ja vasta 1960-luvulla puhelinyhteydet siirrettiin valtion posti- ja lennätinlaitokselle. 1980-luvulla kylällä oli n. 50 liittymää. [Kotiseutuni Saramo ja Petäiskylä 1981]

Antti Heikkisen perhettä [Perinnepiirin valokuvat].

Koulu     Savotat     Uitot     Myllyt     Vesistölaskut     Kaupat     Osuustoiminta     Telefooni     Posti     Sepät     Juhannusjuhla 1933

Viimeisin muutos 5.5.2017