Esihistoria

Saramolla on joitakin viitteitä kivikautisesta asutuksesta. Oheiseen karttaan on merkitty kivikautiset asuinpaikat ja esinelöydöt ja Poroinjärven esihistoriallinen pyyntikuoppa. Hautapaikat ovat historiallisestalta ajalta. Kivikautisista havainnoista ei ole tiedossa ajoitusta. Jääkauden jälkeisen Pielisen jääjärven ylimmän muinaisrannan sijaintitiedot ovat Geologian tutkimuskeskuksen Muinaisrantojen havainnot -teemakartassa, josta on tuotettu Pielisen jääjärven ja Saramon alueen kartat.

Asuinpaikat

Piimäpuro

Heinäpurolla oleva asuinpalkka sijaitsee Niittyrinteen talon pihassa ja koiliseen viettävällä pellolla. Mäen yläosassa maaperä on hienoa hiekkaa, rinteen puolivälissä hiesua ja alhaalla savea. Paikalta on tehty seuraavat löydöt: reikänuija, 2 talttaa ja kvartsi-iskoksia. Löydöt ovat Kansallismuseossa.

Tyyppi: asuinpaikat

Ajoitus: kivikautinen

[Museovirasto, argeologiset kohteet, inventointitiedot]

Heinälä

Asuinpaikka sijaitsee Saramojoen lja Riihivaaraan johtavan maantien välisellä alueella, Pitkäkosken eteläpuolella ja Heinälän tilan päärakennuksesta noin 180 m länteen. Asuinpaikkalöydöt ovat tulleet esille Saramojokeen viettävältä hiekan sekaiselta savipellolta, noin 105 mmpy olevan terassin päältä.

Tyyppi: asuinpaikat

Ajoitus: kivikautinen

[Museovirasto, argeologiset kohteet, inventointitiedot]


Niittyrinne

Paikka on korkean mäen itärinnettä, maaperä hienoa hiekkaa. Löydöt reikäkivi, talttoja ja kvartsia.

Tyyppi: asuinpaikat

Ajoitus: kivikautinen

[Museovirasto, argeologiset kohteet, inventointitiedot]

Pietula

Pietulan asuinpaikka sijaitsee Vaarakylään johtavan tien itäpuolella, aivan tien vieressä urheilukenttää vastapäätä. Paikka on korkea hiekkaharjanne, jonka itäreuna on erittäin jyrkkä. Sen alapuolella pieni Saramojokeen laskeva puro. Harjanne on ollut päältä tasaista kangasta, mutta se on suureksi osaksi hävitetty hiekanoton yhteydessä. Samalla on tuhoutunut pääosa asuinpaikkaa.

Paikalta on löytynyt kvartsi-iskoksia polulta ja hiekkakuopan reunasta. Iskokset ovat Kansallismuseossa. [Saramon perinnepiirin kokoamat tiedot 1980-luvulla]

Pyyntikuoppa

Pyyntikuoppa sijaitsee Poroinjärven länsipuolella, rantaterassia myötäilevän polun länsipuolella, paikassa joka on polun haarautumiskohdan eteläpuolella 3-5 m. Pyyntikuopan halkaisija on noin 4 m ja syvyys noin 40 cm. Pyyntikuopan kohdalta on tullut esille yksi kvartsi-iskos.

Nurmeksen arkeologinen inventointi 2006. Suurempaan kuopanteeseen tehty kaksi koekuoppaa keskelle ja yksi reunalle. Kuopissa oli häiriötön podsoli. Pinempään kuoppaan tehdyssä koekuopassa oli selvä kaksoismaannos.

Tyyppi: työ- ja valmistuspaikat, pyyntikuopat

Ajoitus: esihistoriallinen

[Museovirasto, argeologiset kohteet, inventointitiedot]

Hautapaikat

Kokkosärkät

Kalmisto sijaitsee Kokkosärkät-nimisellä metsäalueella, joka on Pörtsyn talon länsipuolella, Suonpään talon koillispuolella. Paikalla on kapea pohjoinen-etelä -suuntainen harjanne, jolla kasvaa mäntymetsää. Maaperä on hienoa kivetöntä hiekkaa. Harjanteen päällä on kuusi painannetta. Kohteessa on myös epämääräisiä matalia painanteita, jotka voivat olla hautapainanteita. Lisäksi kohteessa on kaksi kuoppaa, joiden luonne on epäselvä. Painanteeseen 2 avatun koekuopan perusteella kyseinen kuoppa on aiemmin kaiveltu.

Tyyppi: hautapaikat, ruumiskalmistot

Ajoitus: historiallinen

[Museovirasto, argeologiset kohteet, inventointitiedot]


Mäntyjoen ja Palojoen risteys

Mahdollinen hautapaikka sijaitsee kankaalla Mäntyjoen ja Palojoen yhtymäkohdassa.

Tyyppi: hautapaikat, hautausmaat

Ajoitus: historiallinen

[Museovirasto, argeologiset kohteet, inventointitiedot]

Niemelän koski

Kalle Kortelaisen 1900-luvun alkupuolella pidetyn esityksen muistiinpanoissa on maininta hautapaikasta Niemelän kosken rannassa.

Esinelöydöt

1. Kivikirves

Saramo, Kivikkola. Löytynyt Pienen Saramojärven, Laukanlahden pohjukassa olevalta alavalta pellolta. Esine on Nurmeksen museossa.

2. Reikäkivi

Saramo, Louhikoski, Koskela. Heikki Makkonen on löytänyt esineen v .1948 raivatessaan peltoa. Esine oli ruokamullassa auranviilloksen syvyydessä. Paikalla on löytäjän mukaan toinenkin reikäkivi, mutta se heitettiin takaisin peltoon. Kansallismuseossa.

3. Kourutaltta

Saramo, Louhikoski, Koskela. Heikki Makkonen on löytänyt taltan karhitessaan peltoa. Löytöpaikka on savimultaisella loivalla rinteellä. Esine on löytäjällä.

4. Tasataltta

Saramo, Louhikoski, Piimäpuro. Veli Suhonen on löytänyt taltan kesäkuussa 1964 tilansa rinnepellosta. Taltta oli savimultamaassa n. 20 cm:n syvyydessä. Kansallismuseossa.



5. Tasataltta

Saramo, Pörtsy. Aarne Seppänen on löytänyt taltan Poroinjärven länsirannalta olevalta niemeltä, alavan niityn ja rinteen taitteesta ruokamullan ja saven rajalta. Taltta on Nurmeksen museossa.

6. Reikäkivi

Saramo, Nurmela. Raili Sormunen on löytänyt liuskeesta tehdyn pienen reikäkiven Suur-Saramojärven itärannalta Nurmelan tilan maalta. Esine on löytäjällä.

7. Kivikirves

Saramo, Laukanlahti. Löydetty Saramojärven Laukanlahden itärannalta tietä korjattaessa. Kirves on Nurmeksen museossa.

8. Reikäkivi

Saramo, Pieni Saramonjärvi. Löytynyt järven itärannalta keskivaiheilta rantapellolta n. 6-7 m rantaviivaa ylenpää. Reikäkivi on Nurmeksen museossa.

9. Kvartsikaavin ja iskokset

Louhikoskelta Piimäpuron pohjoispuolen pellosta löytyi 30.10. 1987 kvartsikaavin ja iskoksia. AIueeIta ovat aiemmat löydetty 2, 3 ja 4. Asuinpaikka on sijainnut etelään laskevan rinnepellon yläosassa. Maaperä paikalla on savihiesua.

Museoviraston kulttuuriympäristön palveluikkunan kautta voidaan tarkastella kaikkia alueen muinaislöytöjä.

Museoviraston arkisto hallinnoi yli 130 vuoden aikana muodostunutta arkistoaineistoa, joka on osa Suomen kansallista kulttuuriperintöä.

Viimeisin muutos 12.4.2017