W

Waelse Dreef (Centrum)

Waterstraat (Centrum)

Rond 1900 droeg de straat de naam Geestenspoor. Echter, in de volksmond sprak men van Waterstraat vanwege de slechte toestand van de weg (het water bleef staan en vormde modder, waardoor de weg onbegaanbaar werd, een steeds terugkerende klacht gedurende de negentiende eeuw).

Aan oneven zijde werden eengezinswoningen opgetrokken, in rijverband. Ze dateren overwegend uit het derde kwart van de twintigste eeuw. Aan even zijde werden enkele landhuizen opgetrokken, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummers 20 en 24. Halverwege de straat, achterin gelegen, sober neogotisch parochiekerkje, toegewijd aan Sint-Theresia.

Weegbreelaan (Donk) : Bebouwd vanaf 1974

Weerstandersstraat (Sint Mariaburg)

Hoort ook bij de verkavelingen van Antverpia begin 1900. Oude benaming Geestenstraat. Tussen 1910 en 1940 werden er 32 bouwvergunningen aangevraagd voor nieuwe woningen, magazijnen en stallen.

2 aanvragen voor een bouwvergunning met verwijzing naar oorlogsschade:

Weerstandersstraat 149 (Geestenstraat)- 6/05/1947 - Strijbos, Frans - ombouwing geteisterd winkelhuis

Weerstandersstraat 62 (Geestenstraat)-1/02/1949 -Van Ruynnen, H.- het oprichten van een inkomgrillie met gemetste zijpijlers ter vervanging van geteisterde betonnen schutsel

Weide (Leugenberg)

Wielewaallaan (Zilverenhoek)

Wielseweg (Donk)

Wilgehoevestraat (Ekeren-centrum)

Straat genoemd naar de Wilgehoeve, een hoeve die waarschijnlijk opklimt tot de 18de eeuw of ouder. Oorspronkelijk was ze gelegen aan Schriek, voor deze straat in twee werd gedeeld door de aanleg van de spoorweg.

De Wilgehoeve is het enige gebouw dat nog herinnert aan de oorspronkelijke landelijke ligging van de straat, nu ingenomen door huizenrijen uit de tweede helft van de 20ste eeuw en begin 21ste eeuw. Verbouwing van de hoeve met ingrijpende aanpassing van voorgevel omstreeks 1949.

Willebeeklaan (Donk) : Bebouwd vanaf 1966.

Willy Staeslei (Sint Mariaburg)

Oorspronkelijk Marialei genoemd. De straat werd aangelegd vanaf 1898 op initiatief van Antoon Van de Weyngaert (maatschappij Antverpia), de ontwikkelaar van de wijk Sint-Mariaburg. Een reeks omstreeks 1900 illegaal aangelegde straten, werden in 1926 bij wijze van regularisatie officieel geopend werden en voorzien van riolering en kasseien. In 1931 hernoemd tot Willy Staeslei, naar een inwoner van Sint-Mariaburg die sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog op 4 juni 1918 (21 jaar) of 4 september 1918?

In de straatarm die uitgeeft op de Kapelsesteenweg een aantal villa's in cottagestijl, ontworpen omstreeks 1900 door Floris Verbraeken in opdracht van maatschappij Antverpia. Deze woningen zijn kenmerkend voor de bebouwing van de wijk Sint-Mariaburg. Het resterende deel van de straat is bebouwd met eengezinswoningen, grotendeels in lintbebouwing.

Wimpelstraat (Schoonbroek)

Winkelhaakstraat (Zilverenhoek) : Voorheen deel van Klein Heiken, in juni 1959 hernoemd.

Winkelhaakstraat (Sint Mariaburg)

In september 1938 wordt hier de "schoone VILLA "Beukenhof" , 2292 m² inclusief hof met talrijke fruitbomen in volle opbrengst openbaar verkocht. Ook 3 villagronden palende aan koop 1 met een oppervlakte van 1044 m², 2067 m² en 1044 m² beplant met talrijke sierplanten en bomen.

1 bouwvergunning gevonden van voor 1939. Straat werd hernoemd op 23 oktober 1945 naar Marcel De Backerstraat (zie daar voor verdere uitleg)