P

Paardebloemlaan (Donk) (na WOII)

Deze straat werd pas in de jaren '70 bebouwd.  1973 nummer 1-13, 1976 nummer 6-20 en in 1977 nummers 15-17 en de hoek van de Boterbloemlaan, nummer 69.  De foto is vlak van voor de bouw van de nummers 15-17 en de hoek Boterbloemlaan.

Pachthoevelaan (Centrum) (na WOII)

Volledig na de oorlog bebouwd, op de gronden van de voormalige Konijnenhoeve. (zie Veltwijcklaan) Op 9 augustus 1963 werd het stratenplan goedgekeurd en op 4 september 1963 gaf stedebouw toelating om op de gronden over te gaan tot het bouwen van woningen. Dit was het begin van de wijk Konijnenberg. Op 12 december 1963 werden de nieuwe straatnamen goedgekeurd : Konijnenberg, Biesheuvellaan, Kardelaan, Bistkapellei, Pachthoevelaan en Kasteleinlaan.

Pagelaan (Donk) (na WOII)

 3 huizen waarvan de eerste bouwaanvraag dateert van november 1974

Papenboslaan (Hoogboom)

Pastoor De Vosstraat (Ekeren-Centrum)

Pastoor Goetschalckxstraat (Donk)

'De Paddekens' in de volksmond; in 1905 aangelegd en genaamd Pastorijstraat; in 1931 vernoemd naar Pieter J. Goetschalckx (1856-1925), pastoor van Donk van 1900 tot 1925 en heemkundig auteur.

Pastorijveld (Centrum)

Pater Strackestraat (Rozemaai)

Patronaatstraat (Centrum)

Pestweg (Hoogboom) - Oude benaming Helmstraat.

Petunialaan (Hoogboom)

Het kasteeldomein Haezeldonck ontstond door samenvoeging van diverse gronden tot een oppervlakte van bijna 12 hectare. Walter-Jean-Alfred Blaess en zijn echtgenote Laura Huffman lieten in 1911 het kasteelgebouw oprichten.

Op 20 december 1920 verkochten deze eigenaars het kasteeldomein aan Frederic-William Good, zoon van Carolus Good en van Joanna-Hortensia Engels. 

In 1961 werd het kasteeldomein “Haezeldonck” verkocht en onmiddellijk verkaveld. Er werden - naast het oorspronkelijke kasteel met een tuin van ruim 3,5 ha - twee straten aangelegd, namelijk de Lobelia- en de Petunialaan. Op het einde van de jaren '60 werd de verkaveling uitgebreid . De nieuwe wegen kregen de namen: Gardenia-, Fresia-, Campanula-, Zinnia- en Fuchsialaan. 

Pierre Van Gehuchtenstraat (Rozemaai)

Pinksterbloemlaan (Donk)

Plasstraat (Leugenberg)

Poeldreef (Hoogboom)

Deze benaming komt reeds voor op een kadasterplan van 1844.  Zeven bouwvergunningen voor 1940 voor zeer verschillende bouwwerken: een abri, een woning met stal, een zomerwoonhuisje, een stalling, een villa en 2 woonhuizen.

Polodreef (Hoogboom)

Deze weg leid naar het poloplein in Hoogboom. Het poloplein was aangelegd in 1920 door Edouard Bunge in het kader van de Olympische Spelen en was het enige poloplein in België. In augustus 1940 werd de Polodreef, een zandweg aan de oostzijde van het plein, verhard door de Duitsers. Het plein zelf werd ook overgenomen door de Duitsers, die dit gebruikten als vliegveld.

Je kan blijkbaar nog altijd 11 plateau's zien tussen de bomen, zijnde de resten van 11 vliegtuigloodsen, waar lichte verkenningsvliegtuigen werden geparkeerd. In het midden van het plein werd een enorme betonnen bunker gebouwd, een FLAK-toren waarop 4 luchtafweerkannonen werden geplaatst. (FLAK : FLiegerAbwehrKanone).  Ook werd een betonnen startbaan aangelegd.  Een 1500 man ondersteuning werd gelegerd op het domein Oude Gracht waar 22 barakken werden opgetrokken.  Het kasteel Oude Gracht werd het hoofdkwartier en de residentie voor de officieren.  Na het vertrek van de Duitsers werd het domein overgenomen door de geallieerden.

De  laatste V bom die Groot Antwerpen trof, viel op 28 maart 1945 in Ekeren (poloplein Hoogboom). In het arrondissement Antwerpen viel  op 30 maart 1945 in Ranst de laatste V bom. 

Na de afloop van de oorlog werd het kasteel volledig afgebroken.  

Weetje

Huiveringwekkend is het verhaal van Jos Heyman en zijn jonge vrouw Germaine. Germaine en Jos waren samen op 16 december 1944 naar de filmvoorstelling gegaan in cinema Rex.  Tijdens de voorstelling werd de cinema getroffen door een V bom. 567 mensen lieten het leven, 291 raakten gewond.

Na de bominslag vluchtte Germaine verdwaasd weg. Als bij wonder was ze heelhuids buiten geraakt. Enkele minuten later was ze samen met haar oom terug op de plaats van onheil en ging ze mee op zoek tussen het puin. Ze raakten tot aan het ingestorte balkon waar ze samen het Jos zat. Daar lag een onthoofde Schot en daarnaast lag haar man, één grote klomp vlees, gekneld tussen twee schoorbalken. Germaine zakte ineen bij het zien van haar man, ze viel dood van emotie. Haar oom heeft haar dode lichaam buiten gedragen. 

Maandagmorgen, 36 uren na de ontploffing werd het lichaam van Jos Heyman, de man van Germaine, bevrijd. Jos’ lichaam werd eerst naar het lijkenhuis gebracht maar een jonge verpleger kwam tot de vaststelling dat hij niet dood was. Drie weken later kwam hij in het Sint Vincentiusziekenhuis terug bij bewustzijn, keek verdwaasd rond en begon luidkeels te roepen: “Germaine, Germaine !” Jos heeft de gruwel overleefd maar de emoties werden zijn vrouw fataal. 

Op 28 maart om 8u ‘s avonds sloeg de voorlaatste V-bom in aan de Polodreef te Ekeren-Hoogboom, er vielen geen slachtoffers maar 45 huizen werden beschadigd. In één van de huizen verbleef toen … Jos Heyman. 

Foto jaren 50 van het Poloveld.  Vooraan rechts beton: begin de startbaan.  Verhoging rechts is de Flakheuvel.

Poorthoflaan (Donk)

Prinsendreef (Hoogboom)

Op 25 augustus 1958 werd een stuk van de Koningin Astridlaan hernoemd.  De Koningin Astridlaan heette tot 20 mei 1947 de Ijzerenweglaan.

Prinshoeveweg (Donk)

Oudste vermelding 'Donksche kerkwech' in 1653. Later werd dit 'Donkweg'. Het betrof een deel van de oude kerkweg die het gehucht Donk verbond met de Sint-Lambertuskerk en de Steenstraat, via de Lindenlei en domein Veltwijck. In 1931 geeft de gemeenteraad de naam 'Prinshoeveweg' aan het deel tussen de spoorweg en de Kapelsesteenweg, naar aanwezigheid van de 'Prinshoeve'.

Tegen de Kapelsesteenweg oudere woningen van omstreeks 1900. Langs de pare kant, naar de Oude Landen toe, enkele losstaande eengezinswoningen van één bouwlaag. Aan de overzijde de na 1970 gebouwde lintbebouwing van appartementen. 

Belgomine kolenhandel - agentschap  Prinshoeveweg 141 (1941)

Puihoek (Leugenberg - Centrum)

Grotendeels gelegen op de grens met Kapellen; overwegend zeer recente architectuur uit de jaren 1980, met achterin gelegen overblijfsel van de "Mariahoeve".

In de Puihoek - Fotograaf: onbekend -  Commissariaat generaal voor de Passieve Luchtbescherming - Datum: 1944 - © KIK-IRPA, Brussels (Belgium), cliché B079772