Traducere din manualul Blender
https://docs.blender.org/manual/en/dev/interface/index.html
Ecranul de întâmpinare - Splash Screen
La pornirea aplicaţiei Blender, este afişată o imagine în centrul ferestrei. Aceasta conţine:
- sus, titlul aplicaţiei şi versiunea, iar la dreapta, data compilării versiunii;
- în centru, imaginea reprezentativă pentru versiunea instalată – imaginea diferă de la o versiune la alta;
- în stânga jos, câteva legături la paginile web oficiale de pe internet;
- în dreapta jos, ultimele fişiere .blend care au fost deschise.
Pentru a închide ecranul de întâmpinare şi a începe un nou proiect, se dă click înafara ecranului de întâmpinare (dar în zona ferestrei Blender) sau se apasă tasta Esc. Ecranul de întâmpinare dispare, pe ecran rămânând doar ecranul implicit.
Pentru a redeschide ecranul de întâmpinare, click pe pictograma Blender din antetul Info Editor (dreapta sus) sau din meniul Info (stânga sus), Help, apoi Splash screen.
După închiderea ecranului de întâmpinare, fereastra Blender arată ca în imaginea de mai jos. Interfaţa Blender este aceeaşi pentru toate platformele pe care este instalată aplicaţia.
Elementele interfeţei
Window ‣ Screen ‣ Areas ‣ Editors ‣ Regions ‣ (Tabs) ‣ Panels ‣ Controls
Interfaţa poate fi personalizată pentru a se potrivi cu operaţiunile specifice, folosind şabloanele Screen Layouts, care pot fi redenumite şi salvate pentru a fi folosite ulterior.
Ecranul implicit din Blender este împărţit în cinci zone care conţin ferestrele descrise mai jos:
Componenele unei ferestre de editare
În general, o fereastră de editare oferă un mod de vizualizare şi modificare a proprietăţilor unui obiect. Ferestrele de editare sunt împărţite în regiuni. Regiunile pot avea elemente componente mai mici, cum ar fi etichetele (tabs) şi panourile (panels) care conţin butoane, controale şi widget-uri.
Ecrane (Screens)
Ecranele sunt şabloane predefinite de ferestre . Blender permite crearea de medii de lucru personalizate, fiecare afişând ferestre specifice diferitelor operaţiuni (modelare, animaţie, programare). Uneori este necesară comutarea rapidă între aceste medii de lucru.
În antetul Info se găseşte lista Screen data-block, care permite alegerea altui mediu de lucru. Mediul implicit din Blender, cu care se deschide aplicaţia, este numit Default.
Controale
În dreapta casetei se află butoanele:
+ (Add), cu care se poate adăuga un nou şablon care va fi creat pe baza celui curent.
X (Delete), cu care se poate şterge un şablon existent, prin selectarea lui şi folosind butonul Delete.
Salvare şi suprascriere
Şabloanele pentru ecrane pot fi salvate în fişierul .blend. La deschiderea fişierului, prin activarea Load UI din stânga jos a ferestrei Open… (Ctrl+O), Blender va folosi şabloanele salvate în acel fişier şi va suprascrie şablonul curent.
Un set de şabloane poate fi salvat ca parte a fişierului de pornire - Startup File.
Şabloane suplimentare
Pentru cei mai experimentaţi în Blender, se pot adăuga alte şabloane care îmbunătăţesc modul de lucru şi cresc productivitatea.
Suprafeţe
Fereastra aplicaţiei rămâne mereu un dreptunghi pe desktop. Acesta este împărţit în câteva zone care pot fi redimensionate. O zonă conţine spaţiul de lucru pentru un anumit tip de editor, cum ar fi editorul 3D View sau Outliner.
Aranjare
Blender foloseşte un mod inedit de aranjare a zonelor. Ideea este că de oricâte ori s-ar împărţi ferestrele din Blender, acestea nu vor avea zone care să se suprapună. Astfel, fiecare zonă este perfect vizibilă şi este simplu de lucrat într-o zonă, apoi în alta.
Modificarea mărimii
Zonele pot fi redimensionate prin tragerea marginilor lor cu butonul din stânga a mouseului. Se plasează cursorul peste marginea care desparte două zone, până cursorul se modifică într-o săgeată dublă, apoi se apasă pe butonul din stânga şi se mişcă mouseul.
Despărţirea şi unirea ferestrelor
Marcajul de despărţire al zonelor
La colţurile din dreapta sus şi stânga jos ale ferestrelor se află marcaje sub forma unor triunghiuri.
Cu ajutorul acestora se pot uni şi combina zone.
Când se plasează mouseul deasupra marcajului, cursorul se transformă într-o cruce (✛).
Cu click pe butonul din stânga se poate trage marcajul spre interior pentru a despărţi zona. Prin tragere pe orizontală sau pe verticală se defineşte direcţia noii margini.
Unirea a două zone alăturate se face cu click pe butonul din stânga şi tragerea marcajului spre exterior.
Zonele alăturate trebuie să aibă aceeaşi dimensiune (lăţime sau înălţime) pe direcţia care urmează a fi unită.
Astfel, zona unită va fi tot un dreptunghi.
Fereastra de editare Properties este unită „peste” fereastra Outliner.
Zona care va fi închisă va avea o culoare mai închisă şi o săgeată deasupra. Astfel se poate selecta zona care va fi închisă prin mutarea cursorului de mouse peste ea.
Pentru a confirma unirea, se eliberează butonul de mouse. Dacă se apasă tasta Esc sau butonul din dreapta de mouse înainte de a elibera butonul din stânga, operaţiunea de unire a ferestrelor va fi anulată.
Opţiuni pentru zone
Cu click pe buronul din dreapta peste o bordură se deschide lista Area Options cu opţiunile de unire şi despărţire a zonei.
Despărtirea unei zone - Split Area
Arată o linie indicator care permite selectarea zonei şi poziţiile unde se vor despărţi ferestrele. Apăsând tasta Tab, linia indicator comută între direcţia pe verticală sau pe orizontală.
Unirea a două zone - Join Areas
Arată direcţia de unire a ferestrelor. Se confirmă sau se renunţă la operaţiune ca mai sus.
Schimbarea conţinutului a două zone
Se poate comuta conţinutul a două zone apăsând tasta Ctrl şi după poziţionarea cursorului peste marcaj, click pe butonul din stânga a primei zone, tragerea peste zona ţintă şi eliberarea butonului de mouse. Cele două zone nu trebuie să fie alăturate, dar trebuie să se afle în aceeaşi fereastră.
Duplicarea zonei într-o fereastră nouă
În Meniu: View ‣ Duplicate Area into new Window
Noua fereastră este complet funcţională, pentru că este parte a aceleiaşi instanţe din Blender. Este utilă mai ales când se folosesc mai multe monitoare.
Fereastra nouă poate fi creată şi dintr-o zonă existentă apăsând tasta Shift şi click pe butonul din stânga de mouse peste marcajul ferestrei, apoi mişcarea uşoară a mouseului.
Fereastra poate fi închisă cu click pe butonul de închidere al ferestrei Close.
Comutarea la zona maximizată
În menu: View ‣ Toggle Maximize Area
Taste rapide: Ctrl-Up, Shift-Spacebar
Zona maximizată umple întreaga suprafaţă ocupată de aplicaţie. Conţine antetul de sus Info Editor şi zona selectată.
Se poate maximiza o zonă alegând din meniu View ‣ Toggle Maximize Area. Pentru a reveni la mărimea normală se foloseşte iar meniul, sau se poziţionează peste antetul editorului şi cu click pe butonul din dreapta se poate selecta Maximize Area pentru a maximiza zona sau Tiled Area pentru a reveni. În antetul Info Editor, în dreapta meniurilor, cu click pe butonul de revenire Back to Previous se revine la afişarea anterioară cu zone despărţite.
O metodă mai rapidă este folosind tastele rapide de comutare între zona maximizată şi cea normală: Shift-Spacebar, Ctrl-Down sau Ctrl-Up.
Notă: Când se folosesc tastele rapide, va fi maximizată zona peste care se află cursorul de mouse.
Comutarea la ecranul complet (Fullscreen)
În meniu: View ‣ Toggle Full Screen
Taste rapide: Alt-F10
Zona de ecran complet „fullscreen” conţine doar regiunea principală. Antetele ferestrelor pot fi văzute. Pentru a ieşi din fullscreen se mişcă mouseul în colţul din dreapta sus pentru a afişa pictograma de revenire sau se foloseşte combinaţia de taste Alt-F10.
Regiuni
O fereastră Editor este împărţită în mai multe regiuni.
Regiunea principală
Cel puţin o regiune este mereu vizibilă. Aceasta este numită regiunea principală (main region) şi este partea cea mai importantă a ferestrei de editare.
Fiecare fereastră de editare are un anumit scop, deci regiunea conţinută de aceasta depinde de la o fereastră la alta.
Antet (Header)
Antetul este o bandă subţire orizontală cu fundal gri deschis, care se află fie deasupra, fie dedesubtul unei zone. Toate ferestrele de editare au antet în care se află meniuri şi instrumente specifice acelei ferestre. Meniurile şi butoanele sunt altele în funcţie de tipul ferestrei de editare, de obiectul selectat şi de mod.
Antetul ferestrei de editare 3D View
Atunci când cursorul de mouse se află peste o anumită zonă, antetul îşi schimbă puţin culoarea, în gri mai deschis. Acest lucru înseamnă că acea fereastră este selectată/focusată („focused”). Orice tastă rapidă va fi apăsată, aceasta va afecta conţinutul acestei ferestre. Antetul poate fi ascuns cu Alt-F9.
Caseta cu instrumente - Tool Shelf
Caseta Tool Shelf se află implicit în partea stângă şi conţine setări pentru instrumente. Cu tasta T se comută între afişarea şi ascunderea regiunii ocupate de caseta Tool Shelf.
Panoul Operator
Panoul Operator este o regiune care face parte din caseta cu instrumente Tool Shelf şi conţine doar un panou. În vederea 3D afişează proprietăţile ultimului operator executat, iar în File Browser conţine opţiunile de import/export.
Regiunea Properties
Regiunea Properties se află implicit în partea dreaptă. Conţine panouri cu setări ale obiectelor aflate în fereastra de editare şi editorul propriu-zis. Cu tasta N se comută între afişarea şi ascunderea regiunii ocupate de regiunea Properties.
Aranjare
Derulare - Scrolling
O regiune poate fi derulată pe verticală şi/sau orizontală prin apăsarea rotiţei de mouse şi mişcarea mouseului. Dacă regiunea nu se poate mări/micşora, poate fi derulată şi rotind rotiţa de mouse, atunci când cursorul de mouse se află deasupra acelei regiuni.
Modificarea mărimii şi ascunderea
Redimensionarea regiunilor funcţionează la fel ca la zone, prin tragerea marginii lor.
Pentru a ascunde o regiune, se redimensionează până la zero. O regiune ascunsă afişează semnul (ca în imagine). Cu click butonul din stânga de mouse pe semnul plus, regiunea este afişată.
Regiunile Tool Shelf şi Properties au taste rapide pentru ascundere şi afişare (tastele T şi N).
Ascunderea şi afişarea antetului
Poziţie
Pentru a muta o regiune în partea opusă a ecranului se apasă F5, atunci când acea regiune se află sub cursorul de mouse.
Antetul poate fi mutat în partea opusă cu apăsarea butonului din dreapta de mouse şi selectarea elementului corespunzător din meniul rapid. Dacă antetul se află în partea de sus, elementul va afişa “Flip to Bottom”, iar dacă antetul se află în partea de jos, elementul va afişa “Flip to Top”.
Etichete şi panouri
Etichetele (tabs) sunt secţiuni care se suprapun pe interfaţa utilizatorului.
Antetele cu etichete pot fi verticale (Tool Shelf) sau orizontale (Properties Editor, User Preferences).
Etichetele verticale pot fi derulate cu rotiţa de mouse peste antetul etichetei, iar cu Ctrl-MMB (rotiţa de mouse) se pot modifica între ele în acea regiune.
Antet cu etichete pe orizontală
Panoul Tool Shelf. Cu portocaliu : Antete de panouri.
Cea mai mică unitate organizaţională de pe interfaţa utilizatorului este panoul. Panourile pot fi minimizate pentru a ascunde conţinutul. Ele sunt folosite în editorul Properties, dar şi în regiunile Tool Shelf şi Properties.
În imaginea de mai sus se află trei panouri: Transform, Edit şi History. Panoul Edit este maximizat, iar celelalte două sunt minimizate.
Minimizarea şi maximizarea
Triunghiul din stânga titlului arată starea panoului – maximizat (▼) şi minimizat (►).
Pentru minimizare sau maximizare se face click pe butonul din stânga pe antetul panoului.
Acelaşi lucru se poate obţine apăsând tasta A, atunci când săgeata mouseului se află peste acel panou.
Cu Ctrl-LMB (buton stânga mouse) pe antetul unui anumit panou se minimizează toate celelalte panouri şi doar cel peste care se află mouseul rămâne maximizat.
Prin tragerea cu butonul stânga de mouse apăsat peste antet se pot maximiza sau minimiza mai multe panouri deodată.
Poziţie
Se poate modifica poziţia unui panou din regiune cu click şi tragerea lui cu butonul stâng de mouse peste marcajul (::::) din colţul din dreapta sus.
Fixare
Uneori se doreşte ca panourile să fie vizibile din diferite etichete în acelaşi timp. Acest lucru s-a rezolvat făcând ca panourile să poată fi fixate.
Vizibilitatea unui panou depinde de eticheta selectată. Un panou poate fi fixat cu Shift-Click pe antet, sau cu click butonul din dreapta de mouse peste antet şi alegerea opţiunii Pin din meniul contextual.
În imaginea de mai sus se poate vedea diferenţa dintre un panou nefixat şi unul fixat.
Mărire
Factorul de mărire a întregii regiuni cu panouri poate fi modificat cu Ctrl-MMB (Middle Mouse Button - rotiţa de mouse) şi mutarea mouseului oriunde în regiune. Sau prin folosirea tastelor NumpadPlus şi NumpadMinus pentru a mări sau micşora conţinutul. Prin apăsarea tastei Home (Show All) zona de sub mouse revine la dimensiunile iniţiale.
Aliniere
Alinierea panourilor din regiunea Properties Editor poate fi modificată între vertical şi orizontal. Pentru a face acest lucru, click cu RMB (Right Mouse Button = butonul din dreapta de pe mouse) peste regiunea principală din Properties Editor şi din meniul contextual se alege între Horizontal sau Vertical. Totuşi aceste panouri sunt optimizate pentru alinierea pe verticală.
Buton de operare
Acestea sunt butoane care realizează o anumită operaţie la click pe LMB (Left Mouse Button = butonul din stânga de pe mouse). Ele pot fi identificate după culoarea gri în schema implicită de culori.
Text şi căutare
Câmpurile de text au un fundal gri deschis şi un contur mai închis. Ele conţin texte şi pot fi editate. Câmpurile de căutare au desenată în partea stângă o lupă. Prin tastarea în câmpul de căutare, vor fi afişate doar elementele care conţin caracterele tastate.
Butoanele care conţin date ID - câmpuri de text au pictograma din partea stângă, care deschide o listă de tip pop-up. Aceste butoane se folosesc pentru a desemna blocuri de date numelui unor obiecte.
Butoane de culoare
Sunt cu şi fără transparenţă. Butonul de culoare afişează valoarea culorii. Cu LMB se deschide panoul Color Picker, eventual pentru a alege o altă culoare. Butoanele de culoare cu canal de transparenţă sunt împărţite în două: în partea din stânga este afişată culoarea fără transparenţă, iar în dreapta culoarea cu canalul de transparenţă aplicat peste un model de verificare. Culorile pot fi inversate prin tragere cu mouseul.
Blender foloseşte meniuri diferite pentru a accesa opţiuni şi instrumente.
Butoanele din meniul Info Editor
Majoritatea antetelor afişează un set de meniuri, care se află imediat după selectorul pentru tipuri de Editoare. Meniurile din antet sunt folosite pentru a configura editorul şi pentru a accesa instrumente. Toate meniurile afişează şi tastele rapide dacă există pentru acţiunea aleasă.
Minimizarea meniurilor
Pentru a avea mai mult spaţiu în antet, meniurile pot fi minimizate, cu click RMB peste antet şi activarea opţiunii Collapse Menus.
Click pe butonul din dreapta de mouse pe oricare meniu din antet
Meniul se accesează din pictograma pentru meniu minimizat
Meniuri de selecţie
Meniul Select sau or short selector permite alegerea uneia dintre mai multe opţiuni. Acestea pot afişa un text şi/sau o pictogramă. Opţiunile sunt afişate într-o listă. Opţiunea selectată este cea activă.
Meniul de selecţie din modul 3D View
Meniuri pop-up
Meniurile de tip listă pe verticală sunt afişate prin suprapunere. Ele sunt produse din meniuri care conţin la dreapta triunghiuri orientate în sus și în jos.
Atunci când conţinutul este prea mare pentru a putea fi afişat pe ecran, apar mici indicatoare sub formă de triunghi. La mutarea săgeţii mouseului peste acestea, lista se derulează pentru a vedea şi restul ei.
De exemplu, butonul Viewport Shading afişează un meniu vertical cu mai multe opţiuni.
Meniul listă din Viewport Shading
Selecţia opţiunilor din listă
1. cu Mouseul
LMB pe elementul dorit.
2. folosind tastele numerice
Se pot folosi tastele cu cifre din partea de sus a tastaturii sau cele numerice din dreapta pentru a selecta opţiuni. De exemplu, cu tasta numerică 1 se va selecta primul element din listă.
Scurtături
Se foloseşte rotiţa de mouse când săgeata se află peste meniu. Deplasarea în meniu se poate face prin apăsarea rotiţei şi mişcarea mouseului stânga-dreapta sau prin rotirea ei fără a o apăsa.
Fiecare element din meniu are o literă subliniată. Prin apăsarea tastei corespunzătoare, se poate activa acel element.
Tastele numerice pot fi folosite pentru a accesa elementele din meniu (1 este primul element din meniu, 2 este al doilea… etc. Pentru meniuri cu mai mult de 10 elemente, se tastează Alt-1 pentru elementul 11, Alt-0 pentru elementul al 20-lea).
Cu tasta Enter se activează elementul din meniu.
Închiderea meniului fără a selecta nimic se face cu tasta Esc, sau mutând săgeata mouseului înafara listei, sau cu click cu LMB înafara ei.
Meniul Contextual
╔══════╗
«incomplet»
╚══════╝
https://docs.blender.org/manual/en/dev/interface/controls/buttons/menus.html