אגם ברוך

בשנות ה- 50' עלה הצורך במציאת מקורות מים נוספים, עבור הישובים החקלאיים החדשים שהוקמו בעמק ולאוכלוסיה הגדלה בארץ. הצנע והמחסור, ששררו בארץ באותה תקופה, יצרו צורך בהגדלת כמויות המזון באמצעות הגדלת שטחי השלחין (חקלאות בהשקיה) בעמק.

תוכנן לאצור את מי השיטפונות באגן נחל הקישון. קרקעות העמק הכבדות לא יכלו לאצור מי גשמים, המגיעים בשנים גשומות במיוחד לכדי 100 מיליון מ"ק, ולכן היה צורך לבנות סכר אגירה בנחל.

בסוף שנת 51' החלו בבניית סכר על הקישון, כדי להשיג שתי מטרות:

לספק מי השקיה לעמק יזרעאל, ובכך לאפשר לחקלאים לעבור מפלחה לשלחין.

לשמש בלם שיטפונות ולמנוע הצפות באזור מפרץ חיפה.

הסכר שנבנה היה באורך של 1,300 מטר. בשלב ראשון היה האגם אמור להכיל 10 מיליון קוב ובשטח של כ- 3600 דונם. חסמו את הקישון, השאירו פתח לביטחון לגלישות שלא ימוטט את הסכר במידה ויקרה מין אירוע כזה. הסכר הכיל את מי הקישון ובמקביל קיבל גם מים מקו צינור שהונח באותה עת מאזור הגליל המערבי, עודפים ממעיינות כברי.

אלכס לייטמן מספר:

ב- 54' המאגר מוכן, התחילו להשקות את עמק יזרעאל, ופתאום נהייתה פה רווחה, כי השתנה הכל. במקום להוציא מדונם, מה שמוציאים מבעל במושגים של היום, זה גם לא הרבה, התחילו להיכנס לחקלאות הרבה יותר מורכבת, הרבה יותר יציבה מבחינת תכנון. מגיעה עונת האביב יודעים כמה מים נתפסו משיטפונות ועם זה משקים."

בגלל גודלו של הסכר וגובהו כ- 12 מטר נוצר ממש אגם, שזכה לשם "אגם ברוך". האתר החדש שעל יד הכפר נקודת טבע יפה, עם צמחיה מסביבה, בעלי חיים שונים התמקמו ליד המים, וכמובן , שגם עופות המים השתלבו בו.

מי הקישון להשקיית העמק עוד הקיץ

מאת ד. בן יצחק, כתבנו בגליל המערבי

1200 דונם באגם כפר ברוך הוצפו בשלושה וחצי מיליון מ"ק מים לפני הגשמים האחרונים. המטרות העזים של השבוע האחרון הוכפלה הכמות ופי מים עלו לגובה 12 מטרים, בעוד גובהו 13 מטרים בלבד. אורכו 1250 מטרים.

ידו של האדם היתה שוב על העליונה במאבק עם הטבע ובעוד ימים ספורים יבוא הקץ לפיתוליו " חסרי ההגיון המשקי" של הקישון , ונחל זה יזכה להיות הראשון בארץ אחרי דורות של בזבוז מימיו הזורמים הימה- יהיה למקור ברכה בהשקיית שטחים נרחבים של אדמה ועיבוד אינטנסיבי.

היום הזה שיסמן את קץ בזבוז עשרות מיליארדים מטרים מעוקבים של מים מתוך הקישון, הוא היום בו יתמלא אגם כפר ברוך, אחד האגמים הגדולים בתוכנית תה"ל (תכנון המים לישראל) ,שהגיע ל-8 מיליון מ"ק מים אשר ימצאו את דרכם לשדות העמק המרכזי עוד הקיץ.

בו בזמם מוסיף להתמלא גם האגם הגדול בבקעת בית נטופה, המכיל כבר 5 מיליון מ"ק, שהיא כמות גדולה בהרבה מאשר היה בו אשתקד, וזה בגלל ריבוי הגשמים השנה.

המים שהתרכזו באופן פתאומי הציפו הפעם שטחים גדולים יותר ובתוכם כמה מאות דונמים שנזרעו ע"י קיבוץ הסוללים ששדותיו ניזוקו קשה, כן ניקוו באגם טבעי,מזרחית מהאגם המלאכותי של בקעת בית נטופה, 3 מיליון מ"ק מים, אשר את ניצולם אין להביא בחשבון בגלל ריחוקם מהבריכה המלאכותית.

התובנית לחפירת תעלת חיבור לאורך העמק, כדי להזרים את המים מאגם אחד למישנהו, לא בוצעה עדיין בגלל קשיים תקציביים

מתוך "על המשמר" מתאריך 15.2.1954

אלכס לייטמן מספר:

"בתור ילדים שחינו שם, בתוך הכניסת מים הזאת של המים שמגיעים מכברי. מים נהדרים, מי קרח, מים טובים וקרים ושם שחינו והשתעשענו."

השמירה על ניקיון המים ואיכותם נעשתה באמצעות דגים. עוד בקישון היו דגים, כמו קרפיונים, אבל לאגם הוסיפו באופן יזום אמנונים ובורים. במהלך הזמן הופיעה אצה מסוג מסוים שרק דגי הכסיף ניזונים ממנה. הכסיף אינו מתרבה בתנאים אלו, הוא זקוק לתנאים מתאימים, וקיבוץ המעפיל היה מספק את הדגיגים. גם דג הבורי אינו מתרבה במים מתוקים וצריך היה מדי פעם להביא דגיגים כדי להשלים את המלאי.

לקראת סוף הקיץ היה מפלס המים יורד במעט, מוכן לקלוט את מי השיטפונות של החורף. בד בבד גדלו הדגים, ונעשה צפוף באגם, ובתנאים אלו נוהגים דגי הכסיף לקפוץ אל יבשה בשפת האגם. בתקופה זאת נמצאו מאות דגים על שפת האגם, ואנשי הכפר היו אוספים אותם ומשווקים לשוק הדגים. מה שלא נאסף שימש למאכל לבעלי החיים שבאו לשכון על יד האגם, כמו תנים, שועלים או חזירי בר.

אלכס לייטמן מוסיף:

"עם הפעלת האגם התארגן צוות של דייגים מקיבוצי הסביבה והחלו לדוג את הקרפיונים שהיו בקישון באופן טבעי, בחסות המועצה האזורית קישון ובהמשך הפכו את הדייג לענף מסחרי.

בשלב מסוים המועצה משכה ידיה מהדייג ומושב כפר ברוך לקח על עצמו את תפעול הענף עם צוות של דייגים שכירים. בשנת 1986 העביר המושב את זכויות הדייג לקבוצת חברים מהמושב שתפעלו את הדייג כענף משקי עד לסגירתו."

האגם היווה מוקד משיכה לתושבי האזור, חובבי דיג שהגיעו לדוג ועם הזמן נתגלה גם כאתר מוצלח לגולשים

האגם לא היה שייך לכפר ברוך, למרות שנשא את השם "אגם כפר ברוך" בגלל קרבתו לכפר. הזיכיון היה של המועצה האזורית עמק יזרעאל, שבשלב מסוים נתנה לאנשי כפר ברוך לטפל באחזקתו בלבד.

אין ספק , שהייתה זאת פנינת חמד, מאחר שהיו תמיד מים באגם, ואנשי הכפר קיוו להביא יותר אנשים שיהינו מהפינה הזאת, אם לגלישה, או לפיקניק על ידו, או סוגי ספורט שונים בסביבתו.

באדיבות חברת "מקורות"

בדיקות מים שהתחילו בשנות ה- 70' הוכיחו שיש מגמה בעונה מסוימת שמליחות המים עולה וכן עלתה גם מליחות קרקע. המומחים סברו שהאגם חוסם את המוצא מהעמק ואינו מאפשר ניקוז המים החוצה. הבעיה החלה בפתרונות שהוצעו, היו כאלה שהציעו שהפתרון יהיה ביטול האגם והיו אלו שהציעו בניית תעלה עוקפת שתוליך את הנגר הקיצי מחוץ לאגם. כמו בכל בעיה הדורשת פתרון, בעיקר ברמה הלאומית, היו הרבה דעות, וגורמים שגילו עניין מסיבה זו או אחרת, ולבסוף הוחלט לבטל את האגם שהיה קיים 30 שנה ולהקים במקומו מאגר צד בשטח של כ- 1000 דונם ובנפח של כ- 50 מיליון מטר מעוקב,מחצית מגודלו של האגם , שיבנה בתוך שטח האגם "הישן" וינצל את ציוד השאיבה המקורי ויוכל לקלוט את מי השיטפונות כאשר הנקזים האלה נשפכים לתוך נחל עדשים לתוך נחל מזרע ולתוך הקישון. כולם מגיעים לאגם. הם בדרך עוברים לקישון, אלו יובלים של הקישון.

מאחר שהמקום משמש רק לקליטת שיטפונות בחורף גשום, הרי שרוב הקיץ יש בו מפלס מים מאד נמוך ביותר שלא ניתן להבחין בו מרחוק.

אגם ברוך

בכנס שהתקיים במכללה האקדמית עמק יזרעאל ב- 2015 ניסחו משתתפי הכנס את חזונם לגבי אגם כפר ברוך

"פארק בר קיימא בלב העמק המשלב ניהול מים, נוף חקלאי אקולוגיה ושמירה על ערכי טבע יחודיים, המונגשים לציבור תוך חיבור לקהילה, למורשת ולחינוך ויצירת עוגן תיירותי משמעותי בעמק."

הכנס נערך ביוזמת הרשות לניקוז ונחלים קישון, חברת מקורות, קק"ל, המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים ושותפים נוספים

פארק באגם ברוך - רשות ניקוז ונחלים קישון

אגם כפר ברוך נחפר בשנת 1953 בלב עמק יזרעאל, על ערוץ הקישון לצורך תפיסת מי שטפונות

האגם ייצר במשך עשרות שנים עד לייבושו, נופי מים וצומח ייחודיים. בשולי האגם התפתחו בתי גידול לחים מגוונים ויחודיים, שהיוו תחליף לנוף הביצות שהשתרעו בעמק יזרעאל עד תחילת המאה ה 20 והפכו לשטחים חקלאיים עם ייבושן. בתי גידול אלה היוו מקומות מפלט ייחודיים, בהם התקיים עושר של צמחים ובעלי חיים, שריד לאוכלוסיות הצמחים ובעלי החיים שהתקיימו בעמק בעבר

בשנות ה-90 האגם יובש, לאחר שנתגלתה השפעה שלילית על מפלס מי התהום והמלחת קרקעות חקלאיות

כיום משמש המתקן לוויסות ולכידת שיטפונות. רוב שטח האגם יבש, ונמצא בשליטה של חורש אשלים שחדר לשטח

עם הייבוש אבדו נופי מים ובתי גידול הייחודיים, אך נותרו בתי גידול חשובים בהם שטחי הצפה ביצתיים, משטחי אחו לח, אזורי קינון לעופות מים, וסבכי קנה ואשל

רשות ניקוז ונחלים קישון, בשיתוף עם חברת מקורות, המועצה האזורית עמק יזרעאל ושותפים נוספים, מובילה תכנון לשיקום ופיתוח פארק אקולוגי באגם ברוך

חזונה הכללי של התכנית הוא שיקום ושיחזור הנוף הביצתי הקדום של עמק יזרעאל, תוך שמירה ושיפור ותפקודו של האגם כמווסת זרימות שיטפונות במורד הקישון והנגשת השטח הייחודי לציבור הרחב

בשטח גדול זה (כ- 4500 דונם) נמצא כר נרחב לשילוב ייחודי בין השבת נכס אקולוגי וטבעי בעל חשיבות ארצית ובינלאומית, לבין פיתוח אינטנסיבי אשר יהווה מנוף צמיחה לאזור כולו

התוכניות להקמת פארק אקולוגי באזור אגם ברוך 2020