5.5 Språk-, läs- och skrivundervisningen i årskurs 2

Språk-, läs- och skrivundervisningen i åk 2 ska sträva efter att alla elever ges möjlighet att fortsätta att utveckla ett rikt och varierat språk, och fortsätter att utveckla både avkodning och läsförståelse, samt skrivande.

Läs- och skrivundervisningen behöver vara balanserad, där enskilda färdigheter tränas emellanåt, men helst i meningsfulla sammanhang. Innehållet i och förståelsen av det man läser måste alltid vara i förgrunden. T ex kan undervisning i avkodningsstrategier förenas med en autentisk läsning av en för eleverna intressant text i en och samma aktivitet/under en och samma lektion20.I åk 2 bör fokus i undervisningen ligga på att stödja elevernas (nyvunna) läsförmåga när det gäller läsflyt, och avkodningsförmågan ska automatiseras så att den största kraften kan läggas på förståelsen av det man läser.

Många elever uppfattar det som att en hög läshastighet är det mest eftersträvansvärda, men läshastighet i sig är inte ett kvitto på ett bra läsflyt, heller inte på att eleven förstår det han/hon läser.

Läs vidare: God läsutveckling av Katarina Herrlin och Ingvar Lundberg.

Ordavkodningen ska utvecklas från ljudande och igenkänning av ordbilder, mot en alltmer ortografisk och morfematisk läsning, där både ordbilder och kända bokstavsmönster används som avkodningsstrategi21.