1 Språket bär kunskapen

Språket är vårt främsta redskap för lärande. Det är genom språket vi kommunicerar med andra, utvecklar ny kunskap och visar vad vi lärt och förstått1. I dagens samhälle ställs allt högre krav på förmågan att kommunicera såväl muntligt som skriftligt. Tillgång till en väl fungerande språk-, läs- och skrivförmåga är en jämlikhets- och demokratifråga.

Våra barn och elever behöver ständigt utveckla sina språkliga färdigheter - att tala, lyssna och samtala, samt läsa och skriva. Språk-, läs- och skrivförmågan är avgörande för hur väl de lyckas nå kunskapskraven i alla grundskolans ämnen och för hur de ska lyckas med sina fortsatta studier. Ett av förskolans och skolans viktigaste uppdrag är att på bästa sätt främja elevernas språkliga utveckling2. Detta är tydligt framskrivet i våra läroplaner.

Läroplan för förskolan Lpfö 18:

"Språk, lärande och identitetsutveckling hänger nära samman. Förskolan ska därför lägga stor vikt vid att stimulera barnens språkutveckling i svenska, genom att uppmuntra och ta tillvara deras nyfikenhet och intresse för att kommunicera på olika sätt. Barnen ska erbjudas en stimulerande miljö där de får förutsättningar att utveckla sitt språk genom att lyssna till högläsning och samtala om litteratur och andra texter. Utbildningen ska ge barnen förutsättningar att kunna tänka, lära och kommunicera i olika sammanhang och för skilda syften. Därigenom läggs grunden till att barnen på sikt tillägnar sig de kunskaper som alla i samhället behöver. Förmåga att kommunicera, söka ny kunskap och samarbeta är nödvändig i ett samhälle som präglas av stort informationsflöde och kontinuerlig förändring." (s.8)

"Barn som tillhör de nationella minoriteterna, där urfolket samer ingår, ska även stödjas i sin språkutveckling i sitt nationella minoritetsspråk och främjas i sin utveckling av en kulturell identitet. Förskolan ska därigenom bidra till att skydda och främja de nationella minoriteternas språk och kulturer. För döva barn, barn med hörselnedsättning och barn som av andra skäl har behov av teckenspråk ska språkutvecklingen främjas i det svenska teckenspråket. Barn med annat modersmål än svenska ska ges möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål." (s.9)

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Lgr11 (reviderad 2018):

Skolan

”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin språkliga förmåga.”

”Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt.”

Förskoleklassen

"Undervisningen ska ta tillvara elevernas nyfikenhet och ge dem möjlighet att utveckla sitt intresse för och sin förmåga att kommunicera med tal- och skriftspråk genom att ge dem möjligheter att läsa, lyssna på samt skriva och samtala om såväl skönlitteratur. som andra typer av texter och händelser. Dessutom ska undervisningen i de vardagliga aktiviteterna på olika sätt skapa möjligheter för elever med annat modersmål än svenska att använda både svenska och sitt modersmål." (s.19)

Fritidshemmet

"Undervisningen ska ta tillvara elevernas nyfikenhet och ge dem möjlighet att utveckla sitt intresse för och sin förmåga att kommunicera med olika språkliga uttrycksformer. Dessutom ska undervisningen sträva efter att på olika sätt skapa möjligheter för elever med annat modersmål än svenska att använda både svenska och sitt modersmål."