12.1 Digitala verktyg som resurs

”Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling. Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information.” (Lgr11 rev. 2018, s. 7-8)

Att använda sig av digitala verktyg och lärresurser är en självklarhet i dagens skola. Digitala verktyg erbjuder en mängd olika möjligheter. De är effektiva som skrivredskap, för att söka information, ta del av text, bild och film. Med hjälp av verktygen kan eleverna dokumentera, dela information med andra, göra presentationer, lyssna, vara interaktiv i realtid. Eleverna kan också använda sig av program som underlättar att läsa eller skriva, de kan använda sig av pedagogiska program för att träna färdigheter eller själva skapa hemsidor eller program.

Lärare behöver medvetet planera sin undervisning, granska, värdera, välja och använda digitala verktyg och lärresurser som bäst gagnar målen med undervisningen.

Elever och lärare i Nackas kommunala förskolor och skolor kan utan kostnad använda en mängd programvaror innehållande talsynteser på ett stort antal språk, rättstavningsprogram både på svenska och engelska, tränande program m.m. Kommunlicenser och serviceavtal möjliggör nedladdning från elevsajten.se. Alla barn och elever har också fri tillgång till inlästa läromedel via Inläsningstjänst. Programmen får användas både i skolan och i hemmet. Många programvaror eller appar är också gratis. En översikt med beskrivning av de digitala resurser som är tillgängliga för Nackas kommunala förskolor och skolor presenteras på https://www.nacka.se/valfard-skola/nackas-kommunala-skolor/digitalaresursersystem/”.