3.3 Hur kan vi arbeta med: läsa och skriva

  • Introducera bokstävernas namn för barnen i en lekfull kontext genom t ex bokstavssånger och -verser. Exponera bokstäverna på ett tilltalande och varierat sätt i barnens miljö. Visa ibland på läsriktningen vid högläsning, och låt barnen experimentera med bokstäver och skrift13. Visa gärna på penngreppet.
  • Uppmärksamma särskilt de barn som inte visar ett spontant intresse för högläsning och bokstäver – de behöver medvetet lockas in den skriftspråkliga världen. Använd något som barnet är särskilt intresserad av, som en ingång14.
  • Tillför skriftspråklig stimulans i vardagen, exempelvis genom att erbjuda lämplig skriftspråklig rekvisita under barnens lek. Låt barnen få vara med vid de naturliga skrivsituationer som förekommer i förskolan, t ex märkning av hyllor, skrivande av kom ihåg-listor eller meddelanden till föräldrar. Tänk på att använda både handskrift och datorskriven text15. Låt barnen diktera berättelser och låt dem få vara med när deras ord översätts till skrift, ljuda gärna fram skriften för att göra översättningsmomentet tydligt.
  • Anpassa miljö och material för barn som behöver mer stöd för att utveckla de nödvändiga läs- och skrivförutsättningarna, eller som har en funktionsnedsättning när det gäller t ex hörsel eller syn16 – genom att använda digitala verktyg som t ex tangentljudningsprogram och talsyntes, Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK), anpassningar av ljudmiljö, särskilt material i form av ”känselbilder”, m m.

Genom förebyggande och tidiga insatser kan förskolan ge alla barn möjlighet att utveckla ett nyanserat och rikt språk, intresse för skriftspråk och läsning, och förståelse för skriftens funktion. Forskning visar att mellan 40 och 75 % av barn som har språksvårigheter i förskoleåldern senare får läs- och skrivsvårigheter17. Att upptäcka barn som på olika sätt kämpar med sitt språktillägnande, och som därmed är i riskzon för läs- och skrivsvårigheter, och att ge dessa barn det adekvata stöd de behöver, är en av förskolans mest väsentliga uppgifter. Utvecklingen följs kontinuerligt, i samverkan med föräldrarna18.

  • Erbjud ett varierat utbud av böcker - både skönlitterära och faktaböcker. Se också till att det finns bilder att samtala kring, samt konkret material för sagoberättande. Placera böcker och övrigt material lätt tillgängligt för barnen och exponerat på ett tilltalande sätt, på en lugn och läsvänlig plats10
  • Läs högt för barnen varje dag – i mindre grupper, och när barnen är pigga – både berättelser och faktaböcker för barn. Anpassa läsmaterialet till barnens utvecklingsålder och intressen11. Använd högläsningen interaktivt – samtala om det lästa, uppmuntra barnen att koppla innehållet till sina egna erfarenheter, att ställa egna frågor när man läser en bok tillsammans, att jämföra olika böcker och att koppla det lästa till sina omvärldskunskaper. Detta kan göras genom att läraren är förebild – agerar modell – för hur man är en aktiv läsare12.