4. I slutet av räkenskapsåret

Räkenskapsår

Ett räkenskapsår är den period som en verksamhets eller organisations bokföring omfattar och som avslutas med ett bokslut och en årsredovisning. Det är oftast kalenderåret, det vill säga januari till december. Räkenskapsåret behöver inte vara samma som verksamhetsåret.

Årsredovisning

Om ni har under 3 miljoner i omsättning per år kan ni göra ett förenklat årsbokslut. Läs mer om det på Skatteverkets hemsida.

Deklarera

Om organisationen finns registrerad hos Skatteverket ska en deklaration skickas in årligen. Denna är mycket enkel och för en mindre förening handlar det bara om att fylla i några enstaka uppgifter. Blanketten som skickas ut från Skatteverket är dock flersidig, och innehåller bra många fler rutor än vad som behöver fyllas i.

Ideella föreningar som inte betalar skatt kan ansöka om undantag för att deklarera och det gäller 5 år i taget. Detta kallas befrielse avseende lämnande av särskild uppgift, och görs enkelt via en blankett på skatteverkets hemsida. Utöver den ifyllda blanketten så ska följande ingå:

    • gällande stadgar

    • senaste resultaträkning och balansräkning

    • senaste verksamhetsberättelse (om sådan finns).

Om ni efter att ha ansökt om undantag för deklaration börjar med försäljning av något slag eller anställer någon, exempelvis under valår, så gäller inte undantaget längre och då måste ni deklarera och då måste ni anmäla det.

Revisor

Revisionslagen är för de ideella föreningarnas del begränsad att gälla endast de som är skyldiga att upprätta årsredovisning. Endast i mycket stora föreningar ställs krav på auktoriserad eller godkänd revisor.

I mindre föreningar är uppdraget som revisor oftast ett förtroendeuppdrag och helt ideellt. Då brukar revisorn granska både hur ekonomin sköts och hur styrelsen sköter sitt uppdrag. Läs mer om revisorer på skatteverkets hemsida.