Styrelsens ansvar

Juridiskt ansvar

I Sverige finns ingen särskild lag som reglerar ideella föreningar men däremot finns det annan lagstiftning som föreningen faller under som rör ekonomin och om styrelsen har någon anställd (läs mer om det här). Vanligtvis kan du som enskild person inte bli personligt ansvarig för föreningens åtagande då ideella föreningar är egna juridiska personer (se här) men går du utanför besluten särskilt när det gäller ekonomiska frågor så kan du bli enskilt ansvarig..

Ansvar som ledamot

I lagstiftning kallat sysslomannansvar och regleras i Handelsbalkens 18 kapitel.

Du är vald av medlemmar för att agera å föreningens vägnar och har en skyldighet att vårda föreningen och redovisa för medlemmarna hur det gått. Att vårda betyder att se till organisationens bästa utifrån den information som finns vilket ibland kan betyda något annat än vad du egentligen helst vill själv. På så sätt är du också ansvarig att se till att samla den information du behöver för att kunna överväga det bästa beslutet för organisationen. Du kan inte säga som styrelseledamot att du inte visste. Saknar du information kan du begära att skjuta upp ett beslut eller så kan du reservera dig.

På årsmötet när året är slut ska ni som styrelse redovisa vad ni gjort och hur ni har använt pengarna under året. Efter er och revisorns berättelse så röstar årsmötet om ansvarsfrihet. Ansvarsfrihet betyder att ni går fria från ansvaret ni fått och att medlemmarna inte vill väcka åtal mot er utan tycker ni skött föreningen korrekt, men dyker ny information upp så kan ansvarsfriheten tas tillbaka. Det är mycket ovanligt att en styrelse inte får ansvarsfrihet eller att du eller föreningen åtalas eller blir betalningsskyldiga. Ansvarsfrihet kan beviljas hela eller delar av styrelsen för även om ni har ett gemensamt ansvar för styrelsen så har ni också ett enskilt ansvar.

OBS! Tycker medlemmarna inte att ni gjort bra saker så är det inte skäl för att inte bevilja er ansvarsfrihet utan då får de skylla sig själva som valde er. Ansvarsfriheten handlar alltså inte om att bedöma ert arbete utan att undersöka om den varit lagligt och stadgemässigt korrekt. Att inte bevilja ansvarsfrihet innebär i princip att det finns misstankar om att hela eller delar av styrelsen gjort något olagligt och att ni funderar på att polisanmälda detta.

Styrelsens ansvarsområden

Som styrelseledamot representerar du organisationen och har därför ett ansvar gentemot organisationen och dess ändamål där din uppgift är att bevaka och fatta beslut så att föreningens ändamål kan uppnås. Styrelsen fattar alla beslut som grupp även om du inte röstade på det vinnande alternativet så är det det vinnande du måste företräda. Om du tycker att ett beslut allvarligt kan skada organisationen så kan du reservera dig och då slipper du stå till svars för konsekvenser för beslutet men detta ska göras mycket sparsamt och bara om en tror att det kan bli väldigt dåliga konsekvenser för organisationen.