1. Kom igång

Det är styrelsen som har huvudansvaret för ekonomin. Även om en delegerar ansvaret för ekonomin till exempelvis kassören eller en anställd är det fortfarande styrelsen tillsammans som är ytterst ansvariga för ekonomin. Som styrelseledamot har du ett ansvar att ställa de frågor och få de svar i frågor som rör ekonomin som gör att en har koll.

Att ha koll på ekonomi är väldigt viktigt för en förening. Vid varje årsmöte och löpande under året ska ni kunna visa:

  • Hur mycket pengar ni har

  • Hur mycket pengar ni har fått in under året

  • Hur mycket pengar ni har gjort av med under året

  • Vad pengarna gått åt till

Om det inte finns någon med utbildning eller erfarenhet av ekonomihantering så ta gärna hjälp från exempelvis en anställd, någon i Miljöpartiet, en vän eller någon i familjen som vet mer.

Vad kräver lagen?

    • Alla kvitton och andra ekonomipapper måste sparas i minst 7 år.

    • En förening är bokföringsskyldig om tillgångarnas marknadsvärde överstiger 1,5 miljoner.

    • Om ni har under 3 miljoner i omsättning per år kan ni göra ett förenklat årsbokslut. Har ni mer än 3 miljoner i omsättning måste ni göra en fullständig. Om detta finns mer att läsa på Skatteverkets hemsida.

    • Alla årsmötes-och styrelseprotokoll ska sparas för alltid i fysisk form och vara signerade detta är inget lagkrav men väldigt viktigt.

2 sätt att sköta ekonomin på

    • Sköt er egen ekonomi

Detta innebär att ni själva har koll på och redovisar era intäkter och kostnader. För att kunna sköta er egen ekonomi behöver ni ett bankkonto. För att ha ett bankkonto i föreningens namn krävs att ni är registrerade som organisation hos skatteverket. Läs mer om det här.

Den som faktiskt sköter det praktiska arbetet behöver inte sitta i styrelsen utan det kan var någon annan i organisationen, i Miljöpartiet eller helt utanför såsom någon i familjen eller en vän.

Även om det här med ekonomi kan kännas lite knepigt i början är det inte så svårt som en kan tro och det kommer också hjälpa er i framtiden att ha lite grundläggande koll. Våga försöka - det kommer gå bra!

    • MP-avdelning sköter ekonomin

Detta passar bäst om ni har väldigt låga intäkter och inte så mycket kostnader. Detta innebär att ni ber er lokala MP-avdelning om hjälp med att hantera ekonomin. Ofta får lokalavdelningarna bidrag från Miljöpartiet lokalt och regionalt och istället för att betala ut hela summan till er så skickar ni in kvitton och fakturor till MP-avdelningen som sköter redovisningen. Detta kan också innebära att ni får ut en handkassa om ni inte har möjlighet att lägga ut pengar. Detta innebär oftast minst arbete för er och en trygghet i att få hjälp och att det blir rätt. Det är såklart upp till varje MP-avdelning att bestämma om de kan hjälpa till eller inte men de brukar vara hjälpsamma.

Firmatecknare och attesträtt

Firmatecknare är en person som har rätt att teckna föreningens firma. Det innebär att personen representerar föreningen när det gäller att ingå avtal eller ta ut pengar från banken. Attesträtt innebär att styrelsen ger fullmakt till någon/några att godkänna utbetalningar såsom fakturor, ersättning för utlägg mot kvitto. Läs mer om firmatecknare och attesträtt och hur ni formulerar besluten här.

Öppna bankkonto

För att kunna öppna ett bankkonto som är kopplat till organisationen måste avdelningen vara registrerad som förening hos skatteverket och ha fått ett organisationsnummer

Det spelar egentligen ingen roll vilken bank ni väljer, men det är bra om den har ett fysiskt kontor nära er eftersom det underlättar när ni ska öppna ett bankkonto eller byta firmatecknare. Läs mer här.