Medborgarförslag

Ett medborgarförslag är ett förslag om att förändra något inom kommunens ansvarsområde. Vem som helst som bor i kommunen har rätt att lämna in medborgarförslag. Detta gäller även barn och ungdomar. Det kan handla om till exempel socialtjänst, demokratifrågor, skolor, ungdomsmottagningar och fritidsgårdar. Eftersom sjukvården drivs av landstingen och medborgarförslag ställs till kommunerna kan en dessvärre inte skriva medborgarförslag som handlar om de frågorna. Vad som i övrigt kan vara bra att veta är att vissa kommuner godkänner medborgarförslag från föreningar och organisationer.

Tänk på att en bara får ta upp en fråga i ett medborgarförslag. Detta gäller i samtliga kommuner runt om i Sverige! Alla medborgarförslag ser självklart olika ut men vad de har gemensamt är att de alltid ska innehålla uppgifter om; Namn, adress, telefonnummer och e-postadress.

Kolla på din kommuns hemsida eller ring till kommunens växel för mer information om vad som gäller i just din kommun! Kommunen har skyldighet att hjälpa till!

Två påhittade exempel på hur medborgarförslag:

Exempel 1

För att öka ungdomars inflytande i Södertälje kommun föreslår jag att kommunen håller en gratis workshop under sportlovet som handlar om vilka demokratiska rättigheter och möjligheter barn och unga har att påverka politiken i kommunen.

Exempel 2

Många hbtq-ungdomar mår dåligt, utsätts för kränkningar och känner sig osynliggjorda. Därför är det viktigt att det finns någon att prata med och oftast är det en kurator på skolan eller inom ungdomsmottagningen. Det är viktigt att kuratorn har hbtq-kompetens för att ge ett bra bemötande och hjälpa till att förbättra den psykiska ohälsan hos unga hbtq-personer. Därför tycker jag att Visbys ungdomsmottagning ska HBT-certifieras.