Debattartikel/insändare

Debattartikel

En debattartikel är en text där författaren försöker förmedla en åsikt till läsaren. Den är uppbyggd av olika argument som backar upp artikelns tes (=vad en argumenterar för). Debattartiklar kan handla om lite vad som helst, men ofta handlar de om politik. De kan vara en mycket effektiv metod för att nå ut till många med dina åsikter.

Tips för att skriva en bra debattartikel

  • Ha en tydlig tes

  • Se till att ha en bra struktur och röd tråd. Artikelns längd kan variera innehållet, men en vanlig mall för debattartiklar är:

- Ingress (lockar till vidare läsning)

- Inledning/bakgrund

- Argument 1

- Argument 2

- Argument 3

- Motargument (ta upp ett argument dina "motståndare" har, och förklara hur det är

dåligt/ologiskt/inte håller)

- Avslut (Sammanfattar artikeln. Slutas ofta med en retorisk fråga eller uppmaning)

Denna struktur är inte huggen i sten, du kan gärna göra förändringar i denna mall för att den bäst ska passa din artikel.

  • Ha ett formellt språk. Undvik slangord och svordomar, det får dig att verka oprofessionell och gör att andra har svårt att ta din artikel seriöst

  • Använd gärna språkliga knep som metaforer och retoriska frågor

  • Låt självsäker, utan att vara respektlös mot motståndarna eller använda personangrepp

  • Fundera på vem du skriver till. Konservativa politiker? Lärare?

  • Blanda känsloargument och faktaargument

När du är klar med din artikel vill du antagligen publicera den någonstans så att andra kan läsa den. Stora tidningar som DN och Aftonbladet har alltid en debattdel, men det kan vara svårt för unga att få in sin artikel dit. Platser som oftare tar in ungas artiklar är Nyheter24, ETC, och olika lokaltidningar.

Insändare

Skillnaden mellan en insändare och en debattartikel är att en insändare är kortare. Via insändarmaskinen.se kan du enkelt skicka ut din insändare till tidningar över hela landet.

Här kan du också få mer tips om att skriva insändare.