Kommunikation

Det är viktigt att alla medlemmar får veta vad som händer i avdelningen så att de som vill delta får möjlighet. Det kan också vara kul om ni får ut era politiska budskap i tidningar eller på nätet och då måste ni dela med er av informationen, alltså börja kommunicera.

Vart en ska dela sin information, alltså vilken kanal en väljer, beror på budskapet och situationen. Innan ni väljer kanal ska ni alltid fundera på ”vart når vi bäst den vi vill prata med”.

Målgrupp

All kommunikation ska göras för de personerna, den målgrupp, ni vill nå. Det är därför viktigt att fundera på hur personerna fungerar och finns. Finns dem ni söker på sociala medier eller på skolor? Hänger de på fritidgården eller går det ofta på bio? Fundera och välj sedan sätt att nå dem på.

Målgruppsanalys

För att nå ut med kommunikationen så behöver en veta sina viktigaste målgrupper, persontyper. Det finns många olika målgrupper för varje aktivitet. Ett tips att dela upp i ”huvudgrupper” och sedan ”undergrupper”.

Försök svara på frågorna:

    • Vilka är era viktigaste målgrupper?

    • Vilka behöver veta vad? Olika målgrupper behöver olika information.

    • Vad har de för intressen, förkunskap, beteende?

    • Vart finns målgruppen?

Nyhetsbrev

Både Gröna Studenter och Grön Ungdom skickar ett antal gånger per år ut ett nyhetsbrev till alla medlemmar. Vill ni nå ut med något till alla medlemmar? Mejla gs@mp.se eller gu@mp.se.

Ni kan också själva skicka ut ett nyhetsbrev till era medlemmar om vad som händer i er avdelning. Fundera på vad ni vill nå ut med och hur ofta? Var dock försiktiga med att skicka ut för många mejl eftersom vissa medlemmar inte är intresserade. Använd hellre er Facebooksida för att kommunicera med de som vill ta del av information ofta.

Sociala medier

Facebook

Grön Ungdom och Gröna Studenter har varsin facebookpage där fokus främst är det politiska arbetet. Båda organisationerna har också en medlemsgrupp där medlemmarna kan kommunicera och diskutera med varandra och få mer löpande information om vad som händer i organisationen. Medlemskap krävs och du måste bli godkänd innan du kommer med i gruppen.

Det är bra om ni har en egen facebookpage för er avdelning. Via den kan ni kommunicera med de som är intresserade av vad som händer i er avdelning och dela med er av vad som händer i riksorganisationen.

Engagera dig-sajten

Engagera dig är Miljöpartiet nya webbplats för grönt engagemang. Där kan ni läsa nyheter från Miljöpartiet på riksnivå, distrikts-och lokalnivå samt från Miljöpartiets sidoorganisationer Grön Ungdom, Gröna Studenter och Gröna Seniorer. Här kan ni också hitta aktuella uppdrag och själva lägga upp uppdrag. Plattformen är ny och kommer fortsätta utvecklas fram till valet 2018 med nya uppdrag, fler nyheter, medlemsdiskussion och mer därtill.

Logga in på engagera.mp.se , och sprid ditt gröna engagemang genom att dela Engagera dig med vänner och bekanta.

Transparent kommunikation

Som styrelse så representerar ni föreningen och ni har fått ett förtroende av medlemmarna att ta hand om föreningen så då är det viktigt med kommunikationen gentemot medlemmarna så de kan få inblick i vad ni gör. Det är medlemmarna som valt er för att ta hand om organisationen och de kan också ta ifrån er den möjligheten, även om det är ovanligt och kräver grov misskötsel. Den externa kommunikationen är också viktig. Dels kan det vara viktigt gentemot Miljöpartiet som kanske är era bidragsgivare men också utåt om ni ska kommunicera politiska budskap.

I Grön Ungdom och Gröna Studenter är protokollen offentliga. Det betyder att de som frågar ska kunna få läsa de om de vill om det inte innehåller känslig personinformation eller liknande som kan vara information om eventuella anställda och deras löner. När ni fattar beslut så gör ni det som styrelse och vinnande alternativet är alltså den linje du behöver företräda även om du inte personligen gillar det bäst. Detta beror på att du främst företräder styrelsen och inte dig själv. Vad som sagts på styrelsemöten bör stanna där, så hitta ett bra sätt att balansera transparens och sekretess på. Diskutera med styrelsen vad ni ska vi berätta om ert beslut, vilka det behöver kommuniceras för, vem berättar ni det för, när och hur?

Fundera på...

  • Hur vill ni uppfattas?

  • Vad lyfter ni fram i kommunikationen?

  • Hur definierar ni verksamheten?

  • Vilka värden vill ni lyfta fram?

  • Vilka begrepp och vilket språkbruk använder ni?

  • Vad kommunicerar ni inte?

  • Hur hanterar ni meningsskiljaktigheter?

  • Hur hanterar ni enskilda ärenden som kan behöva falla under sekretess?