Sköta ekonomin

Det är styrelsen som har huvudansvaret för ekonomin. Även om en delegerar ansvaret för ekonomin till exempelvis kassören eller en anställd är det fortfarande styrelsen tillsammans som är ytterst ansvariga för ekonomin. Som styrelseledamot har du ett ansvar att ställa de frågor och få de svar i frågor som rör ekonomin som gör att en har koll.

Många brukar tycka ekonomi är lite knepigt och kanske lite läskigt eftersom det har med pengar att göra. Pengarna är något väldigt viktigt eftersom det är de som möjliggör er verksamhet. Budgeten är också egentligen bra verksamhetsplanen i siffror så det är i budgeten prioriteringen av verksamheten bestäms lika mycket som i verksamhetsplanen, och därför måste de vara synkade. Så ekonomin och budgeten är värda att lägga tid på att förstå för att kunna göra det ni vill.

Att ha koll på ekonomi är väldigt viktigt för en förening. Ni måste veta och kunna visa hur mycket pengar ni hade i slutet av föregående verksamhetsår, exakt vad ni har använt era pengar till och hur mycket pengar ni har kvar i slutet av ert verksamhetsår. Om det inte finns någon med utbildning eller erfarenhet av ekonomihantering så ta gärna hjälp från exempelvis en anställd, någon i Miljöpartiet, en vän eller någon i familjen som vet mer.

Vad kräver lagen?

    • Alla kvitton och andra ekonomipapper måste sparas i minst 7 år.

    • En förening är bokföringsskyldig om tillgångarnas marknadsvärde överstiger 1,5 miljoner.

    • Om ni har under 3 miljoner i omsättning per år kan ni göra ett förenklat årsbokslut. Har ni mer än 3 miljoner i omsättning måste ni göra en fullständig. Om detta finns mer att läsa på Skatteverkets hemsida.

    • Alla årsmötes-och styrelseprotokoll ska sparas för alltid i fysisk form och vara signerade. Detta är inget lagkrav men väldigt viktigt.

Läs mer om detta på skatteverket. De har mycket information om vad som gäller för ideella föreningar. Det går också att ringa till Skatteverket för att få hjälp med svaret på era frågor.