Het kerkgebouw

Geschiedenis van het kerkgebouw

Eénbeukige kerk met klokkentorentje op het kerkdak. De kerk is gesticht rond 1300 en in de 15de en 16de eeuw uitgebreid. Het overgebleven onderste deel van de oorspronkelijke toren maakt deel uit van de kerkruimte. 


Lees hier verder:

Link naar website www.reliwiki.nl

Link naar http://www.dbnl.org

Omschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

Ned. Herv. Kerk.

Laat-gotisch bouwwerk, waarvan het éénbeukige schip uit de 16e eeuw dateert. Van het oudere koor resteren sinds de afbraak van de sluiting nog twee traveeën. Houten tongewelven; in het koor muurstijlen met ornament in vroege renaissance-vormen.

Tot de inventaris behoren: een preekstoel, 17e eeuw; een herenbank met toogpanelen, 17e eeuw en een herenbank in Lodewijk XV-trant; drie beschilderde tekstborden, 17e eeuw en zerken uit de 16e en 17e eeuw.

Zilveren doopbekken (1806) en 2 uit 1741 daterende avondmaalsbekers. (Jacob Visbach).

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

Geschiedenis van het orgel

De firma Emile Verschueren uit het Belgische Tongeren bouwde in 1979 een nieuw orgel voor de Hervormde Kerk in Hei- en Boeicop (Utrecht). Voor het orgel werd gebruik gemaakt van het front van Jan Proper, dat in 1909 gebouwd werd voor de Hervormde Kerk te Nieuw-Beijerland. Hier plaatste Verschueren in 1977 een nieuw instrument, waarna het oude werd ingenomen. Het oude orgel van Hei- en Boeicop, een instrument van Leichel uit 1905, werd gesloopt met uitzondering van de kas en het front, die weer zijn gebruikt voor de restauratie van het Witte-binnenwerk in Nederhorst den Berg. Het nieuwe mechanische sleepladen-orgel is in gebruik genomen op 5 juli 1979 met een bespeling door Henk van Egmond uit Lexmond, organist in Ameide, die tevens adviseur was bij de bouw. De samenzang werd begeleid door Jan Hol, organist van de kerk.

Dispositie:

Hoofdwerk: C – g3 Prestant 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Fluit 4′, Octaaf 2′, Mixtuur III-IV sterk, Trompet 8′.

Positief: C – g3 Holpijp 8′, Prestant 4′, Roerfluit 4′, Quint 2 2/3′, Woudfluit 2′, Terts 1 3/5′, Dulciaan 8′, Tremulant.

Pedaal: C – f1 Subbas 16′, Gedekt 8′, Fagot 16′.

Couplers: Hoofdwerk – Positief, Pedaal – Hoofdwerk, Pedaal – Positief.

Bovenstaande tekst is overgenomen van  de orgelsite.

Het ontstaan van Hei- en Boeicop

Inleiding

Dit artikel begint met de ontginning van de streek, waarna dit meer wordt toegespitst op  Heicop, waarbij de eerste aanzet tot de opbouw van het dorp wordt gegeven. Mensen die denken dat Hei- en Boeicop een oud dorp is, moeten helaas teleur worden gesteld. De leeftijd  kan in eeuwen ruimschoot op de vingers van twee handen worden afgeteld.

Lees hier verder: https://vhlhb.nl/het-ontstaan-van-hei-en-boeicop/

Bron: de website van Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop