Voorstelling

Voorstelling

Welkom bij onze paginas toegewijd aan de studie van de Bijbel of Heilige Schrift.

Hier proberen wij duidelijk te maken wat er in de Heilige Schrift staat, hoe men die woorden kan interpreteren en wat de Christadelphians geloven.

Onze naam afkomstig van Christa Delphos,verwijzende naar Christa Delphia, de Stad van Broederlijke liefde, waar de leden als "Broeders in Christus" zich politiek ongebonden, verbonden voelen met de Nazareen Jezus (Yeshua) die zij aanschouwen als de Beloofde Verlosser, de Messias.

In de loop van alle eeuwen zijn er altijd waarheidlievende personen geweest. Om er slechts enkelen te noemen: John Wycliffe (ca. 1330–1384) en William Tyndale (ca. 1494–1536) hielpen het vertalen van de bijbel vooruit, ook al liepen zij gevaar hun leven of vrijheid te verliezen. Wolfgang Fabricius Capito (1478–1541), Martin Cellarius (1499–1564), Johannes Campanus (ca. 1500–1575) en Thomas Emlyn (1663–ca. 1741) aanvaardden de bijbel als Gods Woord en verwierpen de Drieëenheid. Ook Henry Grew (1781–1862) en George Storrs (1796–1879) aanvaardden de bijbel en verwierpen de Drieëenheid, en tevens brachten zij waardering tot uitdrukking voor het loskoopoffer van Christus.

In 1525 distantieerden in Zwitserland verscheidene ernstige Bijbelonderzoekers, Bijbelvorsers of Bijbelstudenten zich van de kerkelijke koers van de overheid en namen de naam Broeders in Christus. Overal ter wereld zijn er steeds mensen geweest die ernstig aan de Bijbelse waarheden bleven vasthouden.

De Christadelphians bestaan als dusdanige denominatie voor meer dan 150 jaar. De beweging werd opgericht door de fysicus John Thomas (1805-1871), die vond dat het Christendom niet werkelijk het ware geloof van Christus en Zijn apostelen voorstelde. Toen van overheidswege in de negentiende eeuw een benaming werd gevraagd, koos men Paulus’ beschrijving van de gemeenteleden te Colosse, “de broeders in Christus”, en werd in Engelssprekende landen de oorspronkelijke Griekse uitdrukking verangliseerd tot de naam Christadelphians. Van uit de Griekse wortels Christos (Christus) en adelphoi (broeders) met de eindvorming -ianos werden namen als "christian" of diegene die behoort tot Christus gevormd, alsook Christ-adelphian, of "Philadelphia(n)" (stad van broederlijke liefde).

Sinds 1864 verscheen “The Christadelphian Magazine” maandelijks, uitgestuurd van uit Birmingham, U.K..

In 1844 schreef John Thomas “Disciples of Christ” en startte datzelfde jaar een tijdschrift genaamd “The Herald of the Future Age”. Thomas schreef in 1848 het boek “Elpis Israel - An Exposition of the Kingdom of God.” Hij stichtte meerdere groepen van af 1848; waar gewoonlijk naar wordt verwezen als “the Thomasites”. Zijn motivatie was om terug te keren naar wat hij geloofde het geloof te zijn van de vroeg Christelijke kerk. In 1864, nam de groep formeel de naam “Christadelphians” (Brothers of Christ).

De beweging overleefde de dood van haar stichter in 1871.

De daaropvolgende jaren groeide de congregaties in West en Oost Europa, Afrika, Australië, Azië, en Amerika.

Het Schriftonderzoek dat aanleiding gaf tot de oprichting van een aparte broederschap werd gestimuleerd door de overtuiging dat het christendom en/of christenheid van de eerste tijd af sterk heeft geleden door de nadelige invloed van de Griekse cultuur en filosofie, welke vele veranderingen in de leer van Jezus Christus heeft gebracht. Dit had als gevolg dat er niet enkel vele afwijkingen van het oorspronkelijke evangelie kwamen, maar dat er meerdere geloofsgroepen of kerkgemeenschappen ontstonden welke tegen elkaar in het verweer gingen. Hiervoor hadden de apostelen al gewaarschuwd. Om die redenen wilden de ernstige Bijbelonderzoekers doelbewust alle kerkelijke geloofsformuleringen en tradities terzijde stellen en werd intensief gestreefd terug te gaan naar de zuivere bron van het geloof verkondigd door de profeten van Israël en de apostelen van Christus.

Christus voor ogen houdende proberen wij dagelijks aan ons bewustzijn en karakter te werken om onze persoonlijkheid te laten groeien om meer en meer een volwaardig mens te worden naar de Wil van God. En die Wil van God kunnen wij terugvinden in de Bijbel, die wij als leidraad veelvuldig ter hand nemen. Wij zijn er van overtuigd dat het dat Woord van God is dat wij horen te volgen.

De Broeders erkennen de Bijbel als de enige bron van goddelijke openbaring in deze tijd. Zij zien in Christus’ geboorte te Bethlehem de vervulling van Gods belofte een Zoon te verwekken uit de mensheid, waardoor de Schepper aller dingen ook “de God en Vader van onze Heer Jezus Christus” is. Jezus uit Nazareth wordt aanvaard als de Beloofde Redder, de Messias. Zij aanvaarden zonder reserve dat hij “in alle dingen op gelijke wijze als wij is verzocht geweest, doch zonder te zondigen”. Jezus Christus, Zoon van God, is als de Messias de Leidsman van de behoudenis, die God door lijden heen heeft volmaakt om vele zonen tot heerlijkheid te brengen. Als gevolg van zijn gehoorzaamheid op aarde tot de dood aan een paal toe heeft God hem verhoogd tot zijn rechterhand en gesteld tot hoofd van zijn gemeente. Dankzij zijn Zoenoffer kunnen alle mensen gered worden en rechtstreeks tot God komen.

Als deelgenoten in Christus Zoenoffer, de dood aan een houten paal, proberen wij naar Christus voorbeeld te leven en trouw naar zijn woord de Waarheid te onderzoeken.

Maar de Broeders geloven ook dat de behoudenis ons alleen wordt aangeboden op grond van persoonlijk geloof in Christus. Daarom volgen zij de praktijk van de eerste christenen en beschouwen de doop door onderdompeling als de door God ingestelde wijze waarop een gelovige zich met Christus kan verenigen om door God aangenomen te worden.

Het doel van de Christadelphians is om ons geloof te belijden als de eerste Christenen. Dat betekent dat we geen centrale organisatie hebben en geen priesters of voorgangers. De meeste Christadelphian gemeenschappen in de wereld hebben geen eigen gebouw maar gebruiken lokale ruimtes die ze huren. Wij vinden dat wij overal tezamen kunnen komen om in gemeenschap als broeders en zusters in Christus onze kennis en ervaringen te delen.

We zijn er van overtuigd dat als navolgers van Christus wij ook moeten opvolgen wat Jezus ons heeft opgedragen. “Gaat en onderwijst alle volkeren” is daarom ook een belangrijk opdracht.

Elke Christen zou ook apostel Paulus zijn opdracht om over heel de wereld te gaan prediken moeten uitvoeren. De betrachting van de Broeders in Christus is het Goede Nieuws van het Koninkrijk van God dan ook over heel de wereld te verspreiden. Alsook willen wij spiritualiteit stimuleren en een dragende omgeving creëren voor onze leden en willen wij verder inzicht geven van de Bijbel en haar vitale boodschap aan het algemene publiek.

Wij geloven sterk in de Bijbelse profetieën en kijken uit naar de terugkeer van de heer Jezus Christus en het naderende Einde der Tijden. Op het Laatste oordeel zal het Koninkrijk van God volledig voltrokken kunnen worden.

Dan zullen wij gezegend kunnen worden waarvoor wij nu reeds bidden:

“Onze Vader, die in de hemel zijt, geheiligd zij Uw naam, Uw Koninkrijk kome, Uw wil geschiede op aarde als in de hemel”


Welkom ook op onze andere sites

We verwelkomen u graag op onze andere sites waar wij nog meer Nederlandstalige zowel anderstalige artikelen presenteren.

Gelieve ons te vinden op:

WordPress Broeders in Christus

Onze Geloofsgemeenschap Ecclesia Brussel-Leuven

Franstalig materiaal kan ook op bovenstaande websites gevonden worden, maar ook op Les Christadelphes Belges.

In het Engels / In English you're welcome to visit the WordPress sites where you cna find articles in several languages, but you are also welcome to visit the English sites:

Belgian Christadelphians

Christadelphia - City of Christ