Vann, lek og kunst

Sokkel på Olav Tryggvason

Sokkelen er utvidet med et nytt trinn. Vannet går i ring og renner ut i små bekker som skaper rom for lek. Sokkelen blir som et stort møbel med mange sitteplasser. (Foto: Glen Musk)

Vann, lek og kunst gir opplevelser

Torvet skal være et spennende møtested for folk i alle aldre. Plassen er ikke en lekeplass i tradisjonell forstand, men det er viktig at barna finner spenning og inspirasjon til lek og aktivitet.

Dette ivaretas gjennom permanente elementer som blant annet møbler, vannspeil og ny sokkel på Olavsstatuen og de aktiviteter dette legger til rette for.

Hund i vannspeil på Torvet
tre i vannspeil på Torvet
Olav Tryggvason speiler seg i vannspeil

«Vannur» rundt Olavsstatuen

Statuen av Olav Tryggvason er et landemerke og et ikon for byen. Sokkelen er utformet som et «vannur» og har fått et nytt trinn og fontene.

Vannet går i ring rundt sokkelen og lager små bekker med fontenesprut som er attraktiv for lek og utforsking. Vannet renner ut på klokkeslettene tre, seks, ni og tolv, og dette er noe som gjør soluret enda mer tydelig.

Vannspeil

Utenfor Sommergården, i den nordøstre delen av Torvet, er det et lite basseng i form av et vannspeil. Det står et tre midt i vannspeilet. Bassenget skaper et attraktivt sted for lek. Vannspeilet reflekterer himmelen og tilfører lys og farge til området rundt. Vannet fyller granittkassen, renner over kanten og ned i en rist. Lyden av rennende vann forsterker sommerstemningen i det mest solfylte hjørnet av Torvet.

Drikkevannpost

En vannpost med drikkevann står i møbleringssonen utenfor Hornemansgården. Det har vært vannpost på Torvet siden 1777, da byen fikk sitt første vannverk. Vann fra vannposten vil fyller ei vannrenne som er nedfelt i dekket. Renna er utformet som Nidelva med Selbusjøen nærmest vannposten og Trondheimsfjorden med Munkholmen i enden.

Steinhoggerskulpturer

Torvet har i alt 25 store granittmøbler med innfelte sitteflater i tre og marmor. I ti av møblene er det plassert skulpturer. Skulpturene ble laget i forbindelse med Steinhuggerfestivalen i juni 2019 og er resultatet av et samarbeid mellom Trondheim kommune og Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider.

Skulpturene er laget ut fra temaet «Games» eller på norsk ”Lek”. Skulpturene er valgt av en jury, mens én er stemt fram av publikum som folkets favoritt.

Intensjonen med skulpturene er å skape et spennende estetisk element som kombinerer kunsthåndverk og lek. Små og store kan gå på skulpturjakt helt til alle er oppdaget!

Vannpost på Torvet

Vann fra vannposten fyller ei vannrenne som er utformet som Nidelva. (Foto: Glen Musk)

Watermusic

Billedhugger Fritz Røed har laget fonteneskulpturen Watermusic som viser musiserende fauner. Fontenen har fått ny plassering nord på Torvet i retning Ravnkloa. Det er plassert benker inntil, og fontenen og benkene gir aktivitet til en hyggelig del av Torvet som tidligere har vært trafikkareal.

Opplevelser gjennom bruk

Det flate byromsgolvet gjør det enkelt å ta i bruk midlertidige installasjoner som også kan invitere til aktivitet og opplevelser. Torvet blir en arena der flere av byens aktører kan bidra til å skape liv, og det er mulig å se for seg både trampolinekurs, sykling, klatring, musikk og dans ved å ta i bruk ulike deler av torvflata.


Fakta fontenesystem

  • Olav Trygvasson: Rundt statuen er det 8 sett med 3 dyser hver med vann og lys. De programmeres etter klokka med ekstra åpning på ett og ett dysesett. Forberedt for å fungere i minusgrader med varme i vannet og vannbåren varme i fontenen. Selve fontenen er bygd opp av 32 elementer av Larvikitt.

  • Fontene 2 Granittmøbel vannsten: Her flommer vannet over en terskel kontinuerlig.

  • Fontene 3 Watermusikk: Nytt granittbasseng med eksisterende kunstverk satt opp på nytt. Fonteneanlegget har tank, pumper og styring i teknisk rom.