Kunst og lek i skjønn forening på Torvet

Montering av skulpturer Torvet

Monteringen av steinskulpturene på Torvet var noe av det siste som ble gjort før Torvet stod ferdig. Espen Sørburø og Terje Gimnes fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider har gledet seg til å få skulpturene på plass.

Skal du på oppdagelsesferd på det nye Torvet i sommer? Torvet er ingen lekeplass, men her er det mange elementer som inviterer til lek. Og Torvet vil uansett være et spennende møtested for folk i alle aldre.

Vann i kunst og lek

– Vi har tenkt at du skal kunne oppdage ting litt etter hvert. Det er ikke sikkert at du ser fontenen i soluret første gang du er på Torvet. Neste gang kan det hende at du ser fontenen, mens du kanskje må passere flere ganger før du skjønner at vannet renner ut på noen sentrale klokkeslett – når klokka slår tre, seks, ni og tolv. Det er elementer som ikke “roper” til deg, men ting du oppdager etter hvert, forteller Trond Heggem.

Heggem representerer Agraff Arkitektur som har vært prosjekterende på Torvet. Han forteller at de har prøvd å få frem flere ting som er lekne på Torvet. Det skal være fint å være barn på Torvet – selv om de ikke finner noen tradisjonelle lekeapparat her.

– Vi vet jo at barn tiltrekkes av vann. Her er det muligheter til å leke ved soluret, og det er laget et eget lite basseng i form av et vannspeil utenfor Sommergården. Det står et tre midt i vannspeilet, og vannet fyller granittkassen og renner over kanten og ned i en rist. Det er ikke sikkert alle mødre og fedre er like glad for mulighetene til å leke med vann, men vi tror de fleste vil like det!

Rognebærløp i Nidelva

Rent friskt drikkevann får du i vannposten som står i møbleringssonen utenfor Hornemansgården. Det har vært vannpost på Torvet siden 1777, og den nye vannposten står omtrent på samme plass som tidligere.

– Her kan du drikke rett fra krana eller fylle vannflaska di. Dette tilbudet håper vi også turistene setter pris på. Vi ønsker gjerne å profilere at vi har godt og rent drikkevann I Trondheim.

Ser du ned på bakken ved vannposten, kan du også se ei lita renne hvor vannet renner nedover. Tar du en nærmere titt, ser du kanskje at renna er utformet som Nidelva med Selbusjøen nærmest vannposten og Trondheimsfjorden i enden. Ser du godt etter, finner du også Munkholmen! Det er mulig å se for seg at det blir lek her også.

– Kanskje lager noen et rognebærløp nedover Nidelva?

Vannpost Torvet
Trond Heggem

Trond Heggem fra Agraff Arkitektur forteller at det er flere ting som inviterer til lek på Torvet selv om du ikke finner et eneste lekeapparat her (Foto: Glen Musk).



16.06.2020

Inspirasjon fra historien

– Bruken av Torvet vil tiltrekke seg både små og store. Arrangement på Torvet gjør at ting forandrer seg fra gang til gang – det tror vi blir spennende også for unger. Elementene er bygd solid slik at de tåler bruk. Unger kan løpe på granittmøblene, og torvflata er godt egnet til mange slags ulike arrangement og aktiviteter, sier Heggem.

Det nye Torvet er også koblet til det historiske på mange måter. Et eksempel er at inspirasjon til dekor på vannrenner og rista rundt treet i vannspeilet er fra ei beltespenne som er funnet under utgravinger.

Lekne skulpturer i kleberstein

Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider var sommeren 2019 vertskap for den internasjonalt steinhuggerfestivalen, European Stone Festival. Nesten 100 steinhuggere fra hele verden kom til Trondheim for å delta på festivalen, og alle hugget en egen skulptur i kleberstein. Ti av skulpturene ble valgt ut som utsmykking på noen av de store granittmøblene på Torvet.

Skulpturene er laget ut fra temaet «Games» eller på norsk ”Lek”. Skulpturene er valgt av en jury, mens en skulptur er stemt fram av publikum som folkets favoritt. Mange ulike temaer er tolket – fra kattens lek med musen til skulpturen som ble kåret til folkets favoritt; «Hell i spill».

– Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider er stolte av å kunne bidra inn mot dette prosjektet, sier avdelingsdirektør Rune Langås. Vi føler at vi er med på å sette prikken over i-en på det nye flotte torget. Vi både håper og tror at skulpturene skal bli en attraksjon for både store og små. At de vil bringe frem nysgjerrigheten og kreativiteten til folk når de rusler rundt og ser på de flotte skulpturene.

Inviterer til skulpturjakt

– Å koble Steinhuggerfestivalen og utsmykking av benkene på Torvet var et spennende samarbeidsprosjekt, sier Marit Solum som er prosjektleder for Torvet. Dette blir et flott estetisk element. Ved å invitere til skulpturjakt, kombinerer vi både kunsthåndverk og lek. Vi håper barna ikke forlater Torvet før de har sjekket alle benkene og funnet alle skulpturene!

Klebersteinsfigurer

Disse ti klebersteinsfigurene lå på vent hele vinteren i steinhuggerverkstedet til Nidaros Domkirkes Restaureruingsarbeider. Nå er alle skulpturene montert på plass i benkene på Torvet. (Foto: Carl-Erik Eriksson)