Sitteplasser og møblering

Torvet

Nye Torvet har fått opp mot tusen offentlige sitteplasser. Granittbenkene gir plass til mange (Foto: Glen Musk).

Torvet – byens møteplass nummer en!

Gode offentlige oppholdssoner er viktig for at Torvet skal bli en naturlig møteplass. På det nye Torvet er det lagt til rette for et stort antall sitteplasser på de mest attraktive stedene med mest sol og lite vind. Til sammen er det opp mot tusen offentlige sitteplasser på Torvet og i Kongens gate.

Varierte sitteplasser

Nye Torvet er universelt utformet. Det betyr blant annet at sitteplassene er tilpasset alle som bruker området. Derfor er det etablert mange forskjellige og varierte sitteplasser rundt hele Torvet. I tillegg gir dette fleksibilitet knyttet til ønsket eksponering og varierende klimatiske forhold gjennom dagen og året.

Granittbenk på Torvet

Granittbenkene ligger i den såkalte møbleringssonen som omkranser og rammer inn den store torvflata. (Foto: Glen Musk)

Granittbenker

De permanente benkene er laget av granitt. Disse ligger i den såkalte møbleringssonen som omkranser og rammer inn den store torvflata. Benkene gir plass til mange, og gjennom enkel og repeterende form bidrar de til ro i det store bildet av Torvet. Granitt kan være kaldt å sitte på når temperaturen er lav. Det er derfor felt inn treseter og oppvarmede seter av marmor i granittmøblene. Marmorsetene ser kalde ut, men med varme vil de gi en uventet opplevelse for dem som setter seg ned. De vil også være fri for snø når resten av møblene er snødd ned. Trær og blomster plantes i midten av hver benkemodul.

Ti av benkene har fått hver sin unike utsmykkingsdetalj. Steinhuggere fra hele verden konkurrerte under European Stone Festival i Trondheim om å lage skulpturer som skulle pryde benkene. Tema for konkurransen var «Games», og vinnerskulpturene er en del av den permanente utsmykkingen på Torvet.

Konkurransen ble arrangert i regi av Trondheim kommune og Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) i forbindelse med Steinhuggerfestivalen i 2019. Les mer om utsmykkingen her.

Benker og bord på Torvet

Benker og bord

Mellom hver granittbenkemodul er det plassert ut benker, bord og stoler. En god del av benkene og stolene får rygg-og armlene som gir god sittekomfort. Langbord gjør at flere kan sitte sammen og stoler rundt småbord gir flere valgmuligheter. Møblene er utformet i tre og stål og har et enkelt og tidløst design som ikke tar oppmerksomheten bort fra de viktige elementene på og rundt Torvet.

Det er også plassert ut offentlige benker og bord inntil husveggene på Sommergården og Hornemannsgården. Disse skal bidra til ytterligere variasjon og mangfold. Her vil også rullestoler og barnevogner komme inntil.

Hverdagsscenen og Olavsstatuen

Den nye hverdagsscenen utenfor Trondheim Torg kjøpesenter brukes allerede som sitteplass når det ikke foregår noe der. Scenen har mange kanter som benyttes og den har et tredekke som er godt og varmt å sitte på.

Statuen av Olav Tryggvason har fått ny og større granittkant rundt sokkelen. Dette har også økt antall sitteplasser. Sokkelen har i alle år vært et kjent samlingspunkt på Torvet og har blitt enda mer attraktiv med ny utforming. Vannelementer har tilført nytt og stemningsskapende særpreg og inviterer til lek.