Blomster og trær

Blomster og trær skaper stemning, magi og fargespill

Gjennom arbeidet med å fornye Torvet har det kommet innspill om at det bør bli lunere og mer intimt enn før. Disse ønskene er det tatt hensyn til, og trær og beplantning sørger for lunere soner inn mot bygningene slik at de oppleves som mer avgrensede. Trær og underplanting bidrar med friskhet og frodighet til Torvet som er et stort byrom som trenger tydelige virkemidler.

Trerekka Kongens gate

Trerekka i Kongens gate vest er flyttet lengre bort fra fasaden for å gi bedre plass til fotgjengere. Her er det plantet lind med bladlilje `Guacamole`som underplanting. (Foto: Glen Musk)

Trær rammer inn plassen

Plasseringen av trærne er med på å definere Torvet på en annen måte enn tidligere. Trærne er plantet slik at plassen deles i forskjellige soner hvor noen blir lunere. Samtidig som det åpne og storslagne inntrykket er beholdt.

Trærne står i den såkalte møbleringssonen og danner sammen med sitteplasser og annen beplantning en helhetlig ramme rundt Torvet. Fargene vil skifte med årstiden og bidra til magi gjennom variasjon i fargespill året rundt.

Det er benyttet arter som kan beskjæres slik at de ikke skal bli for store og kaste for mye skygge inntil bygningene bak.

Det er plantet 39 nye trær på Torvet, i Kongens gate og i Munkegata. Området får til sammen 24 flere trær enn tidligere.

I Munkegata nord for Torvet er det plantes hestekastanje. Dette er samme art som utenfor Stiftsgården. Munkegata er byens paradegate, og vegetasjonen skal være med å understreke dette. Dette gjøres ved å bruke samme tresort gjennom hele gatestrekket.

I Munkegata sør for Torvet er det plantet lind av samme grunn.

I Kongens gate er det også plantes lind. Lind er et traust og godt bytre. Det har frisk grønnfarge og tåler byens utfordringer godt, sammenlignet med en del andre arter.

På Torvet er det plantet det agnbøk. Agnbøk er et tradisjonelt bytre som er solid og tåler beskjæring godt hvis det blir nødvendig. Det er ikke et vanlig tre i Trondheim og vil bli litt eksotisk med de visne bladene hengende på over vinteren.

Ei humle på torvet

På torvet suste humla

fra blomst til blomst

først i det ene

og så i det andre

bedet

Og jeg undret

når var det sist

ei humle på torvet?

(Tove Hellem)

Humle på Torvet

Blomster og busker

På Torvet er det plantet vintergrønn formklippet barlind rundt hvert tre. Den skal holdes høy nok til å gi litt le samtidig som den ikke skal hindre oversikten over resten av Torvet. Hybridbarlind er en vanlig, hardfør plante som er mye brukt i offentlige anlegg. Hele planten er giftig (bortsett fra fruktkjøttet), men den setter veldig lite bær og regnes derfor ikke som problematisk. Hybridbarlind har en fin grønnfarge gjennom hele året og vil derfor gi frodighet til Torvet både sommer og vinter.

Fargeglade sesongblomster plantes i en L-form rundt barlinden. I plantekasser inn mot Hornemansgården og Sommergården er det også plantet stauder og busker som gir noe le og en frodighet til det store byrommet.

Plantearter

Det er plantet trær av artene:

• Agnbøk (Carpinus betulus fk Stenshuvud), 21 trær på Torvet

• Hestekastanje (Aesculus hippocastanum ‘Baumanii’), 4 trær i Munkegata nord for Torvet

• Lind (Tilia x europaea `Euchlora`) i Munkegata sør for Torvet

• Lind (Tilia x europaea `Shwartze linde`) i Kongens gate vest

• Lind (Tilia platyphyllos ‘Ørebro’) i Kongens gate øst


Det er plantet busker av artene:

• Hybridbarlind (Taxus media `Hillii`), 790 stk. i store granittmøbler.

• Bjørkebladspires (Spiraea betulifolia `Tor`), 100 stk. i små plantekasser


Det er plantet stauder av artene:

• Breibladlilje (Hosta `Fortunei Albomarginata), 18 stk. i små plantekasser

• Bladlilje (Hosta `Captain Kirk), 18 stk. i små plantekasser

• Bladlilje (Hosta `Guacamole`), 210 stk. i Kongens gate under trær


Det er plantet sommerblomster av arten:

• Lavendel (Lavandula), 6000 stk.