Unik utsmykking av benkene på Torvet

Steinhuggerfestival

21.-23. juni kommer over hundre steinhuggere fra hele verden til Trondheim for å delta på Europeisk steinhuggerfestival. Festivalen arrangeres av Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) som i år feirer 150-årsjubileum.

I løpet av den tre dager lange festivalen, vil folk i Trondheim på nært hold kunne følge med på hvordan steinhuggerne forvandler blokker med kleberstein til uttrykksfulle skulpturer i ulike fasonger.

– Stor stas å få bidra

Flere av skulpturene som lages denne helgen vil bli en del av utsmykkingen på det nye Torvet. En jury vil velge ut ni skulpturer, mens byens befolkning får være med å stemme fram folkets favoritt.

Ideen ble skapt da Torvet-prosjektet ønsket utsmykking på noe av de nye benkene, og tok kontakt med Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider for inspirasjon.

– Å koble Steinhuggerfestivalen og utsmykking av benkene på Torvet er et spennende samarbeidsprosjekt. Vi gleder oss til å se hvilke skulpturer vi får å velge mellom, sier prosjektleder for Torvet, Marit Solum.

For NDR er det stor stas å få være med å bidra til utsmykkingen av byens nye festplass.

– Noen av de beste steinhuggerne fra hele verden kommer til festivalen i juni. Jeg er overbevist om at det vil bli laget mange fine og morsomme skulpturer som vil bidra positivt til utsmykkingen av Torvet, sier Rune Langås, avdelingsdirektør ved NDR og prosjektleder for steinhuggerfestivalen.

Skulpturjakt på Torvet neste år

Torvet får i alt 21 benker i granitt. Noen av benkene er laget med utsparinger, og det er i disse åpningene skulpturene skal plasseres når de er ferdige.

Ved å invitere til skulpturjakt, kombinerer vi både kunsthåndverk og lek, sier Solum

– Dette blir et spennende estetisk element. I tillegg har vi også lett etter muligheter for lek på Torvet uten å plassere ut tradisjonelle lekeapparater. Vi håper barna ikke forlater Torvet før de har sjekket alle benkene og funnet alle skulpturene!

Stem fram din favoritt-skulptur!

Tema for festivalen er «Games». Steinhuggerne står fritt til å velge motiv og uttrykk som de mener passer til temaet. En jury bestående av seks personer skal bedømme og velge skulpturene som skal få evig liv på Torvet, i tillegg til en forhåndsutvalgt skulptur fra en intern konkurranse i NDR.

Den siste steinen skal stemmes fram av publikum, og blir folkets favoritt-skulptur. Hele byens befolkning inviteres derfor til Borggården søndag 23. juni. Avstemningen vil foregå mellom kl. 12-15.

– Vi håper at mange tar turen til Borggården for å finne sin favoritt-skulptur. Den som får flest stemmer vil plasseres i en av benkene og for alltid være en del av utsmykkingen av byens nye festplass, sier Solum.

13.06.2019