Over 7000 planter og trær fargelegger byens nye storstue

Planting av barlind

Nesten 800 vintergrønn barlind er plantet rundt trærne på Torvet. Lærling i anleggsgartnerfaget Vilde Vinsnesbakk fra Søbstad synes det er fint å få være med på å gjøre Torvet fint med planter og blomster.

De siste ukene har det vært stor aktivitet på Torvet med planting av både store trær, busker og blomster. Etter at Torvet har vært en byggeplass i lang tid, så er det spesielt å komme så langt at det er bare den siste pynten som gjenstår.

– Ja, alle de store og tunge investeringene som er gjort under overflaten, er jo ikke noe som folket ser. Så det er ekstra artig nå når vi har kommet så langt at byens innbyggere også får se hvordan Torvet blir. Nå er både møbler og planter på plass. Jeg tror de fleste synes at det nye Torvet er blitt både lunere, grønnere og mer fargerikt enn det var før ombyggingen, sier prosjektleder Marit Solum.

Planter og møbler som en ramme rundt Torvet

Det er plantet 39 nye trær på Torvet, i Kongens gate og i Munkegata. Området får til sammen 24 flere trær enn tidligere. Plasseringen av trærne er med på å definere Torvet på en annen måte enn tidligere. Trærne står i møbleringssonen og danner sammen med sitteplasser og annen beplantning en helhetlig ramme rundt Torvet.

På Torvet er det plantet vintergrønn barlind rundt hvert tre, til sammen nesten 800. Den skal holdes passe høy til å gi litt le samtidig som den ikke skal hindre oversikten over resten av Torvet. Rundt barlinden skal det være fargeglade sesongblomster. Denne våren er hele 6.000 lavendel plantet ut og disse vil gi hele Torvet en flott farge.

Sitteplasser på tre og marmor

Trøndervåren byr ikke alltid på så mange varmegrader, men det har ikke hindret folk fra å ta i bruk de nye møblene på Torvet.

– På det nye Torvet er det lagt til rette for et stort antall sitteplasser, til sammen er det opp mot tusen offentlige sitteplasser på Torvet og i Kongens gate, sier Solum.

Sitteplassene er ikke plassert vilkårlig. De er plassert på de mest attraktive stedene med mest sol og lite vind. Det er 25 permanente benker som er laget av granitt. Her er det plass til mange, men granitt er kaldt å sitte på, så her er det derfor felt inn treseter. Noen steder er det også seter av marmor. Det ser veldig kaldt ut, men er verdt å prøve. Disse blir nemlig oppvarmet når det er kaldt, og de vil derfor også være fri for snø på vinteren!

Planting på Torvet

Rundt trær og barlind skal det være sommerblomster som gir ekstra farge til Torvet. I vår er det plantet hele 6000 lavendel som vil lyse opp når blomstene springer ut.

Carolina Berg Hagen og Marit Solum

Mange har allerede tatt i bruk møblene på Torvet. Byggeleder Carolina Berg Hagen og prosjektleder Marit Solum er godt fornøyd med mangfoldet av sitteplasser og at det er lettvint å sette seg ned med en kaffekopp.

Mellom hver granittbenkemodul er det plassert ut benker, bord og stoler. En god del av benkene og stolene får rygg- og armlene som gir god sittekomfort. Møblene er utformet i tre og stål og har et enkelt og tidløst design. Det er også plassert ut offentlige benker og bord inntil husveggene på Sommergården og Hornemannsgården. Her vil også rullestoler og barnevogner komme inntil.


14.05.2020