Stânca haiducului Darie, aproape de Putna, Munţii Obcina Mare
1
Vasile Bouaru, Radu Sireţchi (Rădăuţi)
Când Bucovina era alipită Imperiului austro-ungar, în această parte de ţară trăia haiducul Darie Pomohaci. Despre el sunt multe legende. Una dintre ascunzătorile lui se afla la Pietrele Muierilor, unde printre acele stânci era protejat mai ales natural de potere. Şi prin preajma satului Putna se spune că a trecut acest haiduc iar multe dintre toponimele locurilor din jurul Putnei poartă amprenta lui.
Pe 19 martie 2016 am refăcut un traseu cu pornire din Putna pe Valea Viţăului, pe care se poate ajunge la Suceviţa. Imediat cum ne înscriem pe Valea Pârâului Viţău depăşim celebra Chilie a lui Daniil Sihastru (foto 1) . Apoi urmăm în amonte drumul forestier care însoţeşte micul pârâu (foto 2).
2
3
4
În noaptea precedentă a nins slab şi peste tot este o pudră fină de zăpadă. Urmăm drumul cale de aproape o oră (foto 3) până ajungem în capătul său. De acolo ne abatem spre dreapta în urcuş, câteva sute de metri, până în vecinătatea cascadei peste care acum este pus un podeţ din bârne (foto 4). Înainte de această cascadă, pe stânga geografic (sau pe partea dreaptă în sensul de urcuş) Pârâul Viţău primeşte un foarte mic afluent. Valea sa este foarte bine conturată. Pe acest afluent vom urca până aproape de izvorul său aflat câteva sute de metri mai sus. Ne luptăm cu vegetaţia destul de abundentă, arbuşti de mici dimensiuni, care la această dată încă nu au frunze dar sunt totuşi greu de depăşit pe anumite porţiuni. Un copac cu iască ne atrage atenţia (foto 5). Ceva mai sus vegetaţia se răreşte şi privim spre înapoi (foto 6). Valea pe care am urcat este seacă aici.
5
6
7
Foarte puţin mai sus întâlnim un pinten stâncos pe care urcăm şi privim din nou spre partea din amonte a Pârâului Viţău (foto 7). Surpriza se află în partea opusă văii pe care am urcat, pe partea dreaptă în sensul de urcuş. Zărim o stâncă de dimensiuni modeste care atrage atenţia prin câteva inscripţii (foto 8). Ne deplasăm câţiva metri spre ea depăşind o tufă de tulichină cu flori de culoare vie (foto 9). Pentru a ne face o părere despre dimensiunile stâncii am realizat imaginea 10. Inscripţiile ne captivează. Zărim un an şi un nume: 1801 I. Darie… (foto 11).
8
9
10
11
Am găsit deci o stâncă pe unde a trecut marele haiduc din zona Bucovinei acum mai bine de 200 de ani. Descoperirea ne încântă şi ne duce cu gândurile la istoria locurilor. Cercetăm cu atenţie piatra şi mai zărim câteva semne, unul atrăgând atenţia (foto 12). Sunt şi câteva semne mai noi. Din faţa stâncii peisajul este deosebit. Spre est, în ultimul plan, se vede creasta pe care am descris porţiunea din traseul dintre stâncile lui Motrescu şi Suceviţa (începând de la imaginea 13 de la).
12
13
În partea de jos a acestei stânci se află o grotă (foto 14). Probabil că în ea s-a ascuns haiducul Darie din când în când deoarece oferă un minunat adăpost. Am socotit că trei oameni încap lejer în poziţie orizontală în acea grotă. În grotă ne atrage atenţia o interesantă formaţiune stâncoasă prinsă în masa mare a stâncii (foto 15). Zăbovim amintindu-ne legende şi urmărind inscripţiile. Apoi ne abatem lateral pe lângă stâncă unde mai zărim o gaură mai mare (foto 16) iar foarte puţin mai sus de ea alte două găuri mai mici, toate naturale (foto 17).
14
15
16
17
Putem urca mai departe pe direcţia dată de vâlcelul micului pârâu pe care am ajuns la stânca lui Darie, câteva sute de metri, până ajungem în zona fotografiei 23 de la.