Laleaua pestriţă (Fritillaria meleagris) la Burla, Podişul Sucevei

Vasile Bouaru, Radu şi George Sireţchi (Rădăuţi) 

După ce am căutat şi găsit laleaua pestriţă acum aproximativ un an (https://sites.google.com/site/romanianatura54/home/carpatii-rasariteni/podisul-sucevei/laleaua-pestrita-fritillaria-meleagris-podisul-sucevei ) am încercat şi în 2016 să găsim zone în care ea creşte şi se dezvoltă. Din cauza acţiunii omului, mai ales prin prelucrarea pământului, prin arătură, dar şi din cauze naturale, cum ar fi seceta, arealul acestei plante s-a redus considerabil. Exemplul elocvent este chiar perioada în care înfloreşte. Anul trecut am găsit laleaua pestriţă înflorită în ultima parte a lunii aprilie, anul acesta am gasit-o înflorită la începutul lui aprilie.

Ne-am deplasat pe 5 aprilie 2016 în zona satului Burla, într-o mică vale a unui firav pârâiaş. Lalelei pestriţe îi plac umezeala şi locurile mlăştinoase. În imaginea 1 suntem aproape de pârâul unde am găsit această minunată plantă. În depărtare se vede oraşul Rădăuţi. Iată şi şuviţa de apă, destul de plăpândă din cauza precipitaţiilor reduse (foto 2). În cele câteva tufe de arbuşti zărim o presură galbenă (foto 3).


                            1
                       
2

                                                                                                                     3

Iată că de partea cealaltă a micului pârâu găsim planta pe care o căutăm, răspândită doar pe o mică arie (foto 4). Este frumoasă şi delicată (foto 5). Păşim cu grijă printre aceste uimitoare lalele (foto 6). 


                          4
                                                                             5
                           6

Iat-o privită de aproape, luminată de soare (foto 7, 7a). 


                           7
                        7a

Pentru că sunt îndreptate în jos, am întors cu grijă o lalea pentru a-i vedea interiorul (foto 8); o altă lalea este un pic ridicată astfel încât vedem bine ce ascunde sub „clopotul” roşu-maroniu (foto 9).


                               8
                                9

Câţiva bondari zboară din plantă în plantă şi intră pe sub petalele lalelei pestriţe făcând, fără voia lor, polenizarea (foto 10). 


                                                                     10

Spre partea nordică a acestei zone plantele se răresc până la dispariţie (foto 12). Găsim o floare a cărei culoare contrastează puternic cu culoarea lalelei pestriţe (foto 13). 


                             12
                              13

Un alt bondar încearcă să nu rateze nici o lalea (foto 15). 


                                                                15