Lacul „fără fund”, la Ocna Sibiului

Vasile Bouaru (Rădăuţi)  


Lac rezervaţie geologică, la Ocna Sibiului, judeţul Sibiu. Este uşor de ajuns la el, fiind în imediată apropiere de centrul staţiunii. Este îngrădit şi există poartă de acces spre lac.


Se mai numeşte şi Lacul Francisc, asta deoarece s-a format prin prăbuşirea tavanului ocnei „Francisc Grube”. Aceasta a fost părăsită în 1775 datorită infiltraţiilor de apă. Tavanul ocnei s-a prăbuşit şi apa a inundat locul generând astfel lacul (foto 2). Suprafaţa lacului este de 1.665 m2, iar adâncimea maximă este cuprisă între 32 şi 34 m.


  
2
  
3Iată lacul, din alt unghi (foto 3). Zona cea mai adâncă este în partea opusă locului de unde am făcut imaginea 3, în vecinătatea acelor copaci de pe mal. Lacul are diametru de aproape 50 m. Fotografiat spre locul de acces spre el, arată ca în imaginea 4. În trecut se făcea balneaţie aici iar oamenii ocoleau doar partea cea mai adâncă. Ne-am deplasat pe malul lacului înspre porţiunea de mal în dreptul căreia se atinge adâncimea maximă (foto 5). Iată vechi locuri pe unde se poate intra uşor în lac (foto 6).

                          4
                           5
                         
 6

Specific acestui lac - de aceea a fost declarat rezervaţie ştiinţifică - este fenomenul de heliotermie. La suprafaţă lacul are salinitate de 96 g/l iar în adâncuri ea este extrem de ridicată, ajunge la 318 g/l. Din această cauză, atunci când razele soarelui pătrund prin stratul mai puţin dens de la suprafaţă, stratele de apă mai profunde şi mai dense se încălzesc şi păstrează temperatura mai ridicată chiar şi pe timpul iernii.

Ne deplasăm mai departe pe malul său. Într-un loc observăm o porţiune de mal cu salinitatea ridicată şi unde doar anumite plante pot creşte (foto 7). Ajungem în vecinătatea locului cel mai adânc de unde privim spre înapoi (foto 8), pe urmă - printre doi arbuşti - privim spre est (foto 9). În imaginea 10 am surprins, în partea ei dreaptă, un mic şanţ de scurgere a apei.                            7
                          8
                            9
                             
10Deşi denumirea este improprie şi a generat legende, Lacul fără fund este unul dintre cele aproape 50 de lacuri de la Ocna Sibiului.