Salina turistică Turda, în Câmpia Transilvaniei

1

                        2

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Una dintre cele mai frumoase saline din România este în vecinătatea oraşului Turda (punct de plecare spre mai multe destinaţii atractive, cum ar fi Cheile Turzii). Din centrul oraşului Turda urmăm indicatoarele spre salină. Aceasta este la 2,5 km nord de oraş, între coline. Înainte de a intra pe poarta care împrejmuieşte intrarea în salină privim spre dreapta. Dealurile sunt golaşe iar locul pare să fi fost albia unui lac secat (foto 1). De obicei este aglomeraţie, salina fiind loc de atracţie pentru turişti. Intrarea se vede în imaginea 2. Având intrarea în salină în dreapta noastră, spre stânga vedem drumul pe care am ajuns aici (foto 3). Păşim spre scările ce ne vor conduce în adânc, după ce trecem prin câteva culoare. Începe apoi coborârea (foto 4). Mina este bine amenajată, totul este luminat corespunzător şi găsim des panouri explicative. Pe alocuri se văd deja în lateral scurgeri de sare şi alte minerale, colorate, frumoase (foto 5). Ne atrage atenţia tavanul galeriei pe care coborâm (imaginea 6).

3

                                       4

                         5

6

Lateral, pe lângă scări, vedem sare cristalizată (foto 7). Ajungem într-o galerie cu nume (foto 8). 

                        7

8

   9

Cristalele albe de sare ne atrag atenţia prin frumuseţea lor (foto 9). Galeria este aproape orizontală iar pereţii din sare brută strălucesc în lumina becurilor (foto 10). Din loc în loc privim cu atenţie structura sării (foto 11). Ajungem într-un loc interesant, balconul minei Iosif (foto 12). I se mai spune Sala ecourilor pentru că de la „balconul” din imaginea 13, în spatele căruia se află un puţ foarte adânc, se aude ecou puternic dacă strigăm ceva. Totul este atractiv, captivant, instructiv. Găsim un panou despre aria în care ne aflăm (foto 14). Salina este bine marcată (foto 15).

                         10

                            11

                   12

13

                       14

15

Continuăm deplasarea de-a lungul unei galerii unde depunerile de sare atrag atenţia (foto 16) şi ajungem în Sala Crivacului (foto 17). Aici este o maşinărie confecţionată din lemn de brad, care rezistă la salinitate şi care era acţionată de cai.  Un detaliu al acestei maşinării este redat în imaginea 18. Cu ajutorul acestei maşini se extrăgea sarea care era transportată în Mina Rudolf, aflată undeva deasupra. Tot în vecinătatea acestei săli este expus un vagonet mic în care era transportată sarea (foto 19). 

                           16

17

                    18

19

                           20

Iată o parte din puţul vertical pe unde era dusă sarea spre Mina Rudolf (foto 20). Aici găsim un panou cu informaţii despre sala respectivă (foto 21).  Continuăm deplasarea şi ajungem în sala puţului de extracţie (foto 22) iar de aici la Scara Bogaţilor (foto 23) denumită aşa deoarece, potrivit tradiţiei, numai cei bogaţi coborau pe ea. Este o scară din lemn, puternic acoperită cu sare (foto 24). Ajungem astfel într-o sală unde sunt expuse mai multe obiecte folosite în trecut de mineri (foto 25) şi un vechi cântar, afectat de salinitate (foto 26). 

21

                  22

                          23

24

                         25

26

                              27

Ridicând privirea observăm cum şi ornamentele scării sunt afectate de sare (foto 27). Tavanul sălii este acaparat încet de sare (foto 28).  Traseul prin salină ne conduce în Sala de apel (foto 29). Tavanul este alb, plin cu sare cristalizată, frumoasă (foto 30). 

28

                          29

30

                              31

Ajungem într-o imensă sală, noi fiind în partea superioară (foto 31). Înainte de coborârea spre baza acestei săli, tavanul încântă privirea (foto 32). 

32

                               33

Ne deplasăm mai întâi pe podeţul din lemn, suspendat la o înălţime ameţitoare, de unde avem perspectivă asupra imensei galerii în care am ajuns. Tavanul ne arată modelul pe care îl face sarea (foto 33). Iată şi un detaliu (foto 34).

34

                               35

Vom coborî multe nivele, pe o scară din lemn, în spirală. Din loc în loc privim spre baza acestei săli, unde sunt amenajate câteva locuri de agrement (foto 35). După o coborâre destul de lungă ajungem la baza salii (foto 36). 

36

                         37

38

39

Are formă trapezoidală (foto 37) iar pe unii pereţi sarea pare să formeze stalactite de mici dimensiuni (foto 38).  Ne vom plimba pe toată lungimea acestei săli, unde avem multe posibilităţi de agrement. Într-un colţ se vede, mai jos de noi, lacul sărat pe care putem face plimbări cu barca (foto 39). Totul este luminat, îngrijit, frumos, interesant.

Pentru ieşirea la suprafaţă putem folosi şi liftul cu care mergem doar din această sală sau putem urca înapoi scările pe care le-am coborât. Cu liftul avem şi o altă perspectivă asupra salinei. În salină, temperatura este constantă, în jur de 12 grade, de aceea este indicat ca atunci când coborâm să avem la noi o bluză.