Salina Praid, în detaliu, Munţii Gurghiu

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 

În partea sudică a Munţilor Gurghiului, în judeţul Harghita, se află localitatea Praid. Natura a înzestrat aceste locuri cu unul dintre cele mai mari filoane de sare din Europa. Încă din 1659 se vorbea pe aici de Ţinutul sării (https://sites.google.com/site/romanianatura54/home/carpatii-rasariteni/gurghiu/tinutul-sarii-muntii-gurghiu-marcaje-turistice ). Azi putem intra în interiorul acestui filon şi îl putem admira. În vecinătatea satului Praid se găseşte şi Sovata, celebră pentru apele cu conţinut mare de sare, cu efecte balneare benefice pentru om; sunt şi alte localităţi de unde se exploata sarea, cum ar fi Corund sau Sărăţeni.

Satul Praid se află la aproximativ 50 km de oraşul Gheorgheni, dacă ne deplasăm pe drumul 13 B (hărţi la https://sites.google.com/site/romanianatura54/home/carpatii-rasariteni/gurghiu/tinutul-sarii-muntii-gurghiu-marcaje-turistice ). Drumul traversează Pasul Bucin, pe la 1250 m, extrem de pitoresc. Din vecinătatea pasului izvorăşte Râul Târnava Mică iar drumul nostru coboară spre Praid pe lângă albia sa.

În centrul localităţii se află gura salinei (foto 1). Se intră organizat, în grupuri, cu autobuze speciale care parcurg o distanţă de 1250 m iar de acolo se depăşeşte o poartă (foto 2). 


                                 1
                          

2


Imediat după ea coborâm o lungă scară spre interiorul salinei (foto 3). Întâlnim o sculptură în sare (foto 4) iar odată ajunşi la nivelul cel mai de jos ne uimeşte luciul podelei (foto 5, 6). Deşi pare alunecos se poate înainta fără pericol.                           3
                    4
                              
5

                                          6

Sala în care am ajuns este imensă. Pe un perete lateral se observă urme de săpare (foto 7). Tavanul sălii este foarte sus (foto 8). 

                           


7


                                                                                                                                                       8

Deoarece temperatura este constantă, in jur de 16 grade şi umiditatea relativ ridicată, în aer plutesc particule fine de apă. Acestea sunt surprinse adesea de aparatele foto (foto 9). Sunt amenajate multe locuri unde se pot practica diferite sporturi.


                           


9


Ne deplasăm prin imensele săli admirând podeaua foarte lucioasă (foto 10). Găsim un mic muzeu şi istoric al salinei (foto 11-13). 


                             10

                      
11
                               12
                               12a
                                

13Iată de aproape câteva exponate (foto 14). Continuăm deplasarea prin imensele săli. Sunt amenajate locuri de odihnă unde putem inspira aerul foarte bun pentru diferite afecţiuni (foto 15). 


                                    14
                                
15
Podeaua rămâne lucioasă şi interesantă (foto 16). Într-un loc observăm pe tavan formele lăsate de cristalele de sare (foto 17).                       16
                              
17Mergem mai departe prin uriaşa sală (foto 18). Filonul de sare prin care s-au strecurat şi alte minerale face imense desene pe pereţii laterali (foto 19). Ajungem la locul pe unde vom face ieşirea din salină, o scară la fel de lungă ca acea pe unde am intrat (foto 20).                                 18
                          19
                         

20
Urcăm prin tunelul destul de îngust (foto 21) şi aproape de poarta de ieşire din salină, în zona unde ne aşteaptă autobuzele pentru întoarcerea la suprafaţă, întâlnim un panou despre ocrotitoarea minerilor, Sfânta Barbara (foto 22) apoi o statuetă din sare a acesteia (foto 23).


                              21
                         22
                              23