Avenul Dosul Lăcşorului, Munţii Şureanu, etape ale explorării                       această hartă, în format mare, poate fi descărcată de aici

13 februarie 1983. Avenul Dosul Lăcşorului, coralite pe Galeria lui Aladin, cota -187 metri. Foto: Mircea Vlădulescu.

13 februarie 1983. Avenul Dosul Lăcşorului, coralite pe Galeria lui Aladin. Foto: Mircea Vlădulescu.

13 februarie 1983. Avenul Dosul Lăcşorului, coralite pe Galeria lui Aladin. Foto: Mircea Vlădulescu.
13 februarie 1983. Avenul Dosul Lăcşorului, coralite pe Galeria lui Aladin. 
Foto: Mircea Vlădulescu.

13 februarie 1983. Avenul Dosul Lăcşorului, coralite pe Galeria lui Aladin. 
Foto: Mircea Vlădulescu.
1 mai 1983. Avenul Dosul Lăcşorului, Nicu Gligan începe coborârea. Are în spate banana, o coardă care urmează să fie instalată mai jos şi bidonul cu apă; chiar şi în perioadele când apa şiroieşte pe puţuri, murdară, este nevoie de apă de băut. Foto: Ică Giurgiu.
1 mai 1983. Avenul Dosul Lăcşorului. După ce Nicu Gligan şi Mircea Vlădulescu au cercetat partea superioară a puţului de 90 de metri, Nicu - aflat acum la cota -74 metri - îşi pune blocatoarele pe coardă şi va începe drumul spre exterior. Foto: Ică Giurgiu.


1 mai 1983. Avenul Dosul Lăcşorului. Nicu Gligan - aflat acum cu câţiva metri mai sus de cota -74 metri - urcă pe coardă. Foto: Ică Giurgiu.
1 mai 1983. Avenul Dosul Lăcşorului. Înaintea lui Nicu Gligan a urcat Mircea Vlădulescu. Iată-l şi pe el aranjând buclele de la blocatoare. Foto: Ică Giurgiu.1 mai 1983. Avenul Dosul Lăcşorului. Mircea Vlădulescu urcă pe coardă; iată-l aici pe la cota -62. Foto: Ică Giurgiu.


Tabăra de la Corbu, zonă carstică împădurită. Sub stratul de sol mai sunt deschideri de avene, cam astupate de localnici, care aici cresc animale. Foto: Ică Giurgiu.
La Corbu, 21 august 1983. Întindem teaca pe corzile aduse de clujeni. De la dreapta: Nici şi Mişu Gligan. Foto: Ică Giurgiu.
21 august 1983. Nici Gligan îşi mărunţeste carbidul pentru lampă. Foto: Ică Giurgiu.21 august 1983. În aven, Atena Cioca este cu câţiva metri deasupra platformei naturale de la cota -34. Foto: Ică Giurgiu.

21 august 1983. Nicu Gligan iese din aven. 
Între ridicările blocatoarelor puteam culege bobiţe de mure bine coapte din vrejurile care atârnă în zona intrării.  Foto: Ică Giurgiu.22 august 1983. Cea mai eficientă explorare în aven: doi speologi şi multe descoperiri. Nicu Gligan, la cota -154, la baza puţului de 90 (-75, +15) metri, la intrarea pe Galeria Noroioasă. Aici, din cauza condensului, aburii pe care îi scoatem se transformă imediat în ceaţă.  Foto: Ică Giurgiu.

22 august 1983. Cea mai eficientă explorare în aven: doi speologi şi multe descoperiri. Ică Giurgiu, la cota -154, la baza puţului de 90 (-75, +15) metri, la intrarea pe Galeria Noroioasă. Din cauza condensului, aburii pe care îi scoatem (respiraţie şi echipament umed) se transformă imediat în ceaţă. Foto: Nicu Gligan.

22 august 1983. 
Cea mai eficientă explorare în aven: doi speologi şi multe descoperiri. Nicu Gligan, pe Galeria Noroioasă, la cota -156 metri. Totul este învăluit în argilă păstoasă, pe care aluneci la vale dar şi mai rău, nu ai prize când urci. Ataşăm un capăt de cordelină de un martor de eroziune. Foto: Ică Giurgiu.

22 august 1983. Cea mai eficientă explorare în aven: doi speologi şi multe descoperiri. Nicu Gligan, pe Galeria Noroioasă, la cota -164 metri. Suntem pe o podea temporară. Pereţii urcă zeci de metri, cu nivele de eroziune, dar suntem foarte departe pentru a întrezări tavanul. Blocurile încastrate între pereţi, pe care păşim, se mişcă sau se sfarmă uneori; în adâncime încă nu s-a coborât printre ele şi lamele tăioase care ies din pereţi. Foto: Ică Giurgiu.


23 august 1983. Cea mai eficientă explorare în aven: doi speologi şi multe descoperiri. După ce am descoperit formaţiunile masive submerse în lacul de la cota -268 metri şi am făcut şi alte descoperiri la baza Galeriei Noroioase, acum am revenit la cota -74 metri. Nicu Gligan urcă. De la cota -38 metri va trage echipamentul acumulat aici, iar eu îl voi descâlci din capcanele pereţilor de ori de câte ori (nu puţine) va fi nevoie. Apoi voi urca şi eu. Foto: Ică Giurgiu.

22 octombrie 1983. Cu Costel Roman, Nicu Gligan, Sorin Arba (de la stânga la dreapta), lângă puţul de intrare în Avenul Dosul Lăcşorului. Foto: Ică Giurgiu.

22 octombrie 1983. Nicu Gligan începe să coboare în Avenul Dosul Lăcşorului. Foto: Ică Giurgiu.

22 octombrie 1983. Costel Roman începe să coboare în Avenul Dosul Lăcşorului. Foto: Ică Giurgiu.22 octombrie 1983. Pădure cu aspect specific între Avenul Dosul Lăcşorului şi Avenul Pădişele, aflat puţin în aval.
 Foto: Ică Giurgiu.23 octombrie 1983. Avenul Pădişele, lucrăm la decolmatare; nu există nici un obstacol dificil în afară de pământul afânat. La stânga, Nicu Gligan. La dreapta, Sorin Arba. Foto: Ică Giurgiu.
23 octombrie 1983. Avenul Pădişele, lucrăm la decolmatare. Am eliberat o galerie de vreo 6 metri, cum cobori spre stânga. În imagine, Sorin Arba. Nu decolmatarea este dificilă ci eliminarea pământului. Foto: Ică Giurgiu.