Ciupercă rară - din familia Clathraceae - în Depresiunea Maramureşului

Timur Chiş, Mihail Manole (Sighetu Marmaţiei)
 

Exemplar rar din familia Clathraceae, prezent doar în Depresiunea Maramureşului, fiind cea mai estică răspândire din Europa (foto: Timur Chiş).

Originară din Australia. A fost remarcată prima dată în Europa pe malul Oceanului Atlantic, în 1937, în Franţa; apărută, se pare, în urma importului de oi şi lână merinos din Tasmania şi Australia. Semnalată ulterior în Italia, Germania, Ungaria, România.

Ciupercă cu bazidiocarp la început globulos, cu glebă mucilaginoasă în interior. Apare apoi un început sectat în 4-5 părţi în formă de banană care după câteva ore, la maturitate, se desprinde în 4-5 braţe. De culoare roşie, urât mirositoare, atrage muştele din zonă, ceea ce contribuie la răspândirea ei. Necomestibilă.

Fiind recent apărută în regiune, localnicii o confundă cu o plantă sau cu o ciupercă carnivoră, datorită mirosului sau a muştelor prezente pe ea. A fost remarcată în mai multe locuri, cel mai recent pe 15 iunie 2001, pe Dealul Oârlan, localitatea Şugău, ceea ce denotă că s-a aclimatizat bine în zonă. (Cititorii care au avut ocazia să o întâlnească în alte perimetre sunt rugaţi să-l contacteze pe Timur Chiş, Valea Hotarului 276, Sighetu Marmaţiei, judeţ Maramureş.) (articol scris în anul 2002) 


Bibliografie

Bereş Marta (1996) - Salvaţi flora, fauna şi tinoavele maramureşene din Platoul vulcanic Igniş. Observaţii asupra macromicetelor în zona Nireş.

citiţi mai multe informaţii la