Laleaua pestriţă separă, la Frătăuţi, România de Ucraina

Vasile Bouaru (Rădăuţi), Alexandru Ungureanu (Frătăuţii Noi) 

La doar 4 zile după ce am vizitat în 2016 locul cu lalele pestriţe din vecinătatea satului Burla am revenit prin locurile văzute anul trecut, aflate aproape de graniţa cu Ucraina, pentru a face comparaţie în ceea ce priveşte perioada de înflorire.

În 2015 am găsit laleaua pestriţă înflorită aici, în vecinătatea satului Frătăuţii Noi, pe la sfârşitul lunii aprilie. Anul acesta a înflorit mult mai devreme. Ne-am deplasat cu câteva sute de metri mai spre nord faţă de locul vizitat acum un an, foarte aproape de graniţa cu Ucraina. E bine să avem un act de identitate la noi dacă dorim să cercetăm aceste locuri.


                                1

Iată, în imaginea 1, în depărtare, satul Frătăuţii Noi iar, în plan apropiat, gârla de-a lungul căreia ne-am deplasat în căutarea frumoasei plante. Am coborât până în valea pe unde curge un mic pârâu şi am găsit-o imediat (foto 2, 3).


                                
2

                           3

Prin această zonă umedă, mlăştinoasă, este în număr destul de mare dar doar în apropierea apei (foto 4). Pârâul arată, pe alocuri, ca în imaginea 5. 

               
4


                              5

E suficient să ne deplasăm pe malurile sale şi întâlnim laleaua pestriţă (foto 6). Pare să fie trecută, unele flori sunt puţin ofilite. Este cald pentru această perioadă a anului, au apărut şi alte flori care încântă privirea (foto 7).


                                                                                   6
                             7

Ne deplasăm cu atenţie printre lalele (foto 8, 9). 


                                 
8

                                                                                                                                              9

Găsim câteva mănunchiuri de ciuboţica cucului (foto 10). În imaginea 11 se vede foarte bine o mică fâşie verde în apropierea apei iar la distanţă ceva mai mare solul pare deja pârjolit. 


                            
10

                             11


În acea fâşie verde creşte laleaua pestriţă. Găsim şi exemplare ceva mai deschise la culoare (foto 12). Traversăm micul pârâu pe malul opus (foto 13) şi găsim din nou frumoasa lalea (foto 14, 15, 16). Sunt destul de multe în această zonă; unele încep să se ofilească (foto 17).


                            12
                            
13

                                                                                                                                            14
                            
15

                                                                                                                                                   16
                                                       17

Foarte multe cresc în perechi, apropiate una de alta (foto 18). Până anul viitor, când vom explora şi alte posibile zone în care poate creşte, ne luăm rămas bun (foto 19). 


                            
18

                             19