Daniil Sihastru, chilie rupestră, la Putna

                                                                    1

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Putine chilii rupestre sunt in nordul Moldovei. Una din cele mai interesante si celebre se afla in satul Putna, aflat la circa 31 km de Radauti daca urmam drumul 2H. Despre un parcurs care trece pe langa aceasta chilie am amintit la. Pentru a ajunge la chilie vom intra in acest traseu. La data la care am fost recent la chilie (24 octombrie 2013) circulatia pe calea ferata spre Putna era intrerupta.

Daniil Sihastrul s-a nascut la inceputul secolului al XV-lea. Pe Paraul Vitau a gasit o stanca in care a daltuit un paraclis (foto 1). Stanca este foarte aproape de drumul forestier care urmareste indeaproape Paraul Vitau. Pasim spre scara de lemn care duce la intrarea in paraclis (foto 2). 

2

3

Sub aceasta scara se afla o incapere care ii slujea lui Daniil drept chilie (foto 3). Legenda spune ca aici a venit Stefan cel Mare, in anul 1451, dupa uciderea tatalui sau Bogdan al II-lea, la Reuseni, pustnicul Daniil proorocind ca in curand va deveni domnitor al Moldovei, ceea ce s-a intamplat in anul 1457.  Depasind scara din lemn ajungem intr-un mic loc de asemenea sapat in piatra (foto 4). Urme ale daltuirii se vad si azi (foto 5). Intrarea in ceea ce a sapat Daniil este barata de o usa masiva din lemn (foto 6). Printre ornamentele acestei usi vedem interiorul (foto 7). Aceasta incapere are lungime de aproape 9 metri si inaltime de aproximativ 2 metri.

                                                                                                4

                                                5

                                                6

7

Urcam deasupra intrarii, intr-un loc aflat exact deasupra usii din lemn (foto 8). Apoi vedem partea de deasupra stancii in care a fost daltuita chilia (foto 9). Se mai vad urme de sapaturi in piatra (foto 10). Undeva este un mic jgheab pe care am urcat deasupa chiliei (foto 11). 

                                                                                                 8

                                                  9

                                                                 10

11

Studiind cu atentie partea superioara a chiliei gasim urme ale activitatii umane (foto 12-14).

                                                                     12

                                                                     13

14

                                                                       15

Dupa un mic platou se mai observa un grup de stanci aflate mai sus de chilie (foto 15). Acestea - impreuna cu stanca in care a fost sapata chilia - constituie o mica creasta stancoasa care duce spre varful muntelui, printr-o padure falnica de brazi inalti. Vazuta de aproape, stanca din imaginea 15 arata ca in imaginea 16.

16

                                                                       17

Coboram apoi pe o poteca spre fata laterala sud-estica a chiliei (foto 17). Aici ne atrag atentia cele doua nise unde se afla doua ferestre din lemn (foto 18). Fereastra mai mica se vede in imaginea 19. Intre cele doua ferestre si deasupra lor se pare ca a fost o placa cu incriptii. In acel loc se afla inscriptia din imaginea 20.

                                                                             18

                                                                        19

20

Legenda spune ca sihastrul Daniil a trait in aceste locuri timp de 20 de ani dupa care s-a retras in padurile de pe malul Paraului Voronet, sub Piatra Soimului, unde si-a continuat viata monahala.


vezi