Ivăneţu, aşezări rupestre: Peştera lui Iosif, Agatonul Vechi

47

articolul continuă de aici


Ajungem la urmatoarea chilie rupestră, a lui Iosif (foto 47). Apoi urcam mai departe circa 200 metri pe poteca marcata cu triunghi albastru.

Vom fi atenti, ceva mai sus poteca marcata se abate spre dreapta, pe o panta destul de mare (descriere la https://sites.google.com/site/romanianatura30/car/ivanetu/nucu-si-alunis-biserici-rupestre) dar apare si o poteca mai firava care se abate in urcus domol spre stanga. Mergem pe aceasta din urma. Imediat mai sus poteca ne conduce la un drum forestier pe care il vom urma in urcus. Undeva spre dreapta noastra se observa in padure un abrupt stancos. Parasim drumeagul pe care eram si ne abatem pe o poteca, spre dreapta in urcus, spre baza acelui abrupt (foto 48). Spre stanga se observa o poiana care pare sa fie rezultatul unei defrisari (foto 49).

                                                                             48

49

Urmand poteca pe la baza stancilor intalnite observam ca unele au aspect antropomorf (foto 50) iar inainte de a urca spre crestetul lor, dupa un copac observam din nou urme ale activitatii umane, daltuire foarte veche (foto 51). Undeva este sculptata o cruce. Mai urcam putin si gasim cateva frumoase clepsidre de piatra (foto 52). 

                                                                          50

                                                                                                  51

52

Suntem in vecinatatea schitului Agatonul Vechi (foto 53). Fotografiem cu atentie urmele celor care au locuit aici in vremuri de mult apuse (foto 54). Totul este completat de informatiile furnizate de ghidul acestor locuri, Diana. 

                                53

54

                                                                                            citeşte continuarea