Balcoanele, Munţii Bucegi, pe Valea Coştila

1   Refugiul Costila.   colaj foto: Dinu Mititeanu (Cluj-Napoca)

Mihai Kelemen (Buşteni) 


Grad 5A. Timp de parcurgere 2½-3 ore. Traseu situat in Peretele Costilei, la aproximativ 20 minute de refugiul Costila (imaginea 1). Poate cel mai frecventat traseu din zona; a fost pitonat in urma cu 44 de ani. Asigurarile sunt foarte bune, regruparile zdravene.

Pentru a ajunge la intrarea in traseu urcam pe Valea Costila si trecem de Saritoarea Mare. Sub pitonul de pornire este scris cu majuscule numele traseului. 

Prima lungime de coarda (imaginea 2). Suim la inceput pe o scurta portiune cu iarba, putin spre dreapta. Apoi ne orientam spre stanga, peste o placa si dupa aceea drept in sus, pe o fisura, pana la primul balcon, unde regrupam. 

2

A doua lungime. In sus printr-un horn blocat de o surplomba (poate fi trecuta direct, prin sprait); apoi vin o mica portiune cu iarba si un horn destul de solicitant. De la horn in sus, pana la al doilea balcon, pe vreo 10-15 metri se trece prin catarare libera, cu doua pitoane. 

A treia lungime. Este cea mai usoara din traseu. Pornim prin stanga balconului, urcam in sus spre o fisura clara, orientata spre stanga si regrupam pe o branita. 

A patra lungime. Urmam in continuare fisura, trecem o surplomba relativ usoara si dupa aproximativ 10 metri urmeaza o traversare spre stanga, in cel de-al treilea balcon. Inainte de traversarea spre balcon intersectam traseul Galiani (VII+). 

A cincea lungime. Continua pe ultima parte a fisurii, cu un pasaj mai delicat, trecem pe langa un pom si atingem o brana larga, unde se termina traseul. Aici se termina si Hornul din Peretele Costilei (2B), Cezar Vargulescu (5A), Smecherul (5B). Pe aceasta brana se urca si se ajunge in Creasta Costila - Galbinele (3A). 

Retragerea (imaginea 3). Se coboara pe creasta circa 30 metri si se face un rapel pana sub o mare surplomba (de aici incepe Creasta Costila - Galbenele). La baza surplombei, in partea dreapta, se afla doua pitoane de unde facem un ultim rapel pe o platforma inclinata. De aici se coboara spre dreapta (in sensul coborarii), printre jnepeni si arbusti, pana in Valea Galbinele, unde gasim poteca spre refugiul Costila.

                                                          3

4   Peretele Galbinelelor.   foto: Dinu Mititeanu                

Autorul articolului (publicat sub o forma usor modificata in Muntii Carpati, numarul 27, anul 2001) aduce la cunostinta urmatoarele. Marea majoritate a descrierilor publicate pentru traseele de alpinism din Bucegi sunt depasite; unele lungimi lipsesc acum, pentru ca au cazut blocuri imense. Alte trasee nu au mai fost parcurse de multa vreme. In Fisura Pintenului - in lungimile in care pe vremuri se trecea cu ajutorul scaritelor - pitoanele sunt ruginite sau au inelul rupt, altele pot fi scoase cu mana.